Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletindeki polis, Twitter ve diğer bazı sosyal medya platformlarını farklı topluluklar ve dinler arasında kasıtlı olarak huzursuzluk çıkarmakla suçlayan bir dava açtı.
Twitter'da yayınlanan videoda, yaşlı bir Müslüman adamın bir grup genç tarafından dövüldüğü ve sakalının kesildiği görülüyor. Başka bir videoda kurban olayı anlatıyor ve olay sırasında bir Hindu sloganı atmaya zorlandığını söylüyor.
Üç şüpheli gözaltında.
Hindistan'ın Haberleşme, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanı ve aynı zamanda adalet bakanı Ravi Shankar Prasad cevaben, "UP'de (Uttar Pradesh) yaşananlar, Twitter'ın sahte haberlerle mücadeledeki keyfiliğinin bir göstergesidir" dedi.
Twitter, doğrulama mekanizması konusunda aşırı hevesli olsa da, UP gibi birden fazla durumda harekete geçmemesi şaşırtıcı ve yanlış bilgiyle mücadelede tutarsızlığını gösteriyor” dedi.
Prasad ayrıca Twitter'ın Hindistan'ın yeni tanıtılan BT yasalarına uymadığını vurgulayan bir dizi tweet yayınladı.
Buna yanıt olarak Twitter Salı günü yaptığı açıklamada, Hindistan'da yeni bir geçici uyum şefi atamak da dahil olmak üzere yeni düzenlemelere uymak için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi.
Sosyal medya devi Hindistan'da zaten sallantıda. Son haftalarda, Hindistan hükümeti ile Twitter arasında, yetkililere çevrimiçi içeriği düzenleme konusunda daha fazla yetki veren yeni BT kuralları nedeniyle gerginlik arttı.
Twitter, 26 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni bilişim kurallarının ifade özgürlüğüne tehdit oluşturduğunu iddia etti.
Ancak hükümet, buna uyulmamasının sosyal medya platformlarının içerik aracısı statüsünü kaybetmesine neden olabileceği konusunda uyardı.
Gereklilikler, Facebook, WhatsApp ve Twitter gibi sosyal medya şirketlerini, yetkililer tarafından yasa dışı kabul edilen gönderilerin ve içeriğin kaldırılmasıyla ilgili olarak Hindistan hükümeti ve polisinden gelen yasal taleplere karşı daha sorumlu hale getirecek.