Bu arada on binlerce çiftçi, Modi'nin tarım politikası değişikliklerini protesto etmek için Yeni Delhi'nin kenarında kamp yapmaya devam etti.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi, bazı bilim adamlarının yeni varyant ve İngiltere'de ilk kez tespit edilen başka bir varyant tarafından hızlandırıldığını söylediği geçen yılkinden çok daha şiddetli ikinci bir enfeksiyon dalgasını kontrol altına almakta zorlanıyor.

Hindistan Cumartesi günü 401.993 yeni koronavirüs vakasıyla bir başka günlük küresel rekora imza atarak çetelesini 19,1 milyondan fazlaya çıkardı. Sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 3 bin 523 kişi daha hayatını kaybetti ve toplam can kaybı 211 bin 853'e yükseldi.

Enfeksiyonlardaki artış, Modi'nin göreve geldiği 2014 yılından bu yana Hindistan'ın en büyük krizi. Bunu ele almasının Modi'yi veya partisini siyasi olarak nasıl etkileyebileceği görülecektir. Bir sonraki genel seçim 2024'te. En son yerel seçimlerde oy verme işlemi, enfeksiyonlardaki yeni artışın boyutu belirgin hale gelmeden önce büyük ölçüde tamamlandı.

'Yüksek Endişe'


Yeni varyant hakkındaki uyarı Mart ayı başlarında Hint SARS-CoV-2 Genetics Consortium veya INSACOG tarafından yayınlandı. Bilim adamlarından birine göre, kuzey Hindistan'daki bir araştırma merkezinin yöneticisi anonimlik koşuluyla konuşan bir üst düzey yetkiliye doğrudan başbakana aktarıldı. Reuters, INSACOG bulgularının Modi'nin kendisine aktarılıp aktarılamayacağını belirleyemedi.

INSACOG, özellikle koronavirüsün halk sağlığını tehdit edebilecek genomik varyantlarını tespit etmek için Aralık ayı sonlarında hükümet tarafından bilimsel danışmanlar forumu olarak kuruldu. INSACOG, virüs varyantlarını inceleyebilen 10 ulusal laboratuvarı bir araya getiriyor.

Devlet tarafından işletilen Yaşam Bilimleri Enstitüsü müdürü ve INSACOG üyesi Ajay Parida, INSACOG araştırmacılarının ilk olarak şubat ayı başlarında virüsün Hindistan varyantı olarak bilinen B.1.617'yi tespit ettiğini söyledi.

Kuzey Hindistan araştırma merkezi müdürü, INSACOG'un bulgularını 10 Mart'tan önce sağlık bakanlığının Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) ile paylaştığını ve ülkenin bazı bölgelerinde enfeksiyonların hızla artabileceği uyarısında bulundu. Bu kişi, bulguların daha sonra Hindistan sağlık bakanlığına iletildiğini söyledi. Sağlık bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bu tarihte INSACOG, sağlık bakanlığı için bir medya bildirisi taslağı hazırlamaya başladı. Reuters tarafından görülen bu taslağın bir versiyonu forumun bulgularını ortaya koydu: Yeni Hint varyantı, virüsün insan hücrelerine bağlanan kısmında iki önemli mutasyona sahipti ve Hindistan'ın en kötü etkilenen eyaleti Maharashtra'dan alınan örneklerin yüzde 15 ila yüzde 20'sinde izlendi.

Taslak açıklamada, E484Q ve L452R adı verilen mutasyonların "yüksek endişe" altında olduğu belirtildi. Raporda, "E484Q mutant virüslerinin kültürlerde yüksek oranda nötralize edici antikorlardan kaçtıklarına dair veriler var ve L452R mutasyonunun hem artan aktarılmazlık hem de bağışıklık kaçışından sorumlu olduğuna dair veriler var" denildi.


Başka bir deyişle, esasen, bu, virüsün mutasyona uğramış sürümlerinin bir insan hücresine daha kolay girebileceği ve bir kişinin buna karşı bağışıklık tepkisine karşı koyabileceği anlamına geliyordu.

Bakanlık bulguları yaklaşık iki hafta sonra, 24 Mart'ta medyaya "yüksek endişe" kelimelerini içermeyen bir bildiri yayınladığında kamuoyuna açıklama yaptı. Açıklamada, sadece daha sorunlu varyantların halihazırda devam eden önlemleri takip etmek için gerekli olduğu belirtildi - test ve karantina artırıldı. Testler o zamandan beri günde yaklaşık ikiye katlanarak 1,9 milyon teste ulaştı.

Hükümetin, örneğin büyük toplantıları kısıtlayarak bulgulara neden daha güçlü bir şekilde yanıt vermediği sorusuna, INSACOG bilimsel danışma grubunun başkanı Shahid Jameel, yetkililerin politika belirlerken kanıtlara yeterince dikkat etmedikleri konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Başbakan, "Politika kanıta dayanmalıdır, tam tersi değil." dedi. "Politikayı yönlendirmek için bilimin dikkate alınmamasından endişeliyim. Ama yetki alanımın nerede durduğunu biliyorum. Bilim adamları olarak kanıtları sunuyoruz, politika yapmak hükümetin işidir."

Kumbh Mela
Parida, basın açıklaması taslağının doğrudan başbakana rapor veren ülkenin en üst düzey bürokratı Kabine Sekreteri Rajiv Gauba'ya gönderildiğini söyledi. Reuters, Modi'nin veya ofisinin bulgulardan haberdar olup olmadığını öğrenemedi. Gauba yorum talebine yanıt vermedi.


Hükümet, yeni enfeksiyonların bir ay öncesinden 1 Nisan'a kadar dört katına çıkmasının ardından, yeni varyantın yayılmasını hızlandırabilecek toplantıları önlemek için hiçbir adım atmedi.

Modi, bazı üst düzey teğmenleri ve aralarında muhalif isimlerin de yer aldığı düzinelerce siyasetçi, Mart ayı boyunca ve Nisan ayına kadar yerel seçimler için ülke çapında mitingler düzenledi.

Hükümet ayrıca milyonlarca Hindu'nun katıldığı haftalarca süren Kumbh Mela dini festivalinin Mart ayı ortasından itibaren devam etmesine izin verdi.

Bu arada, yeni tarım yasalarını protesto etmek için on binlerce çiftçinin başkent Yeni Delhi'nin eteklerinde kamp yapmasına izin verildi.

Emin olmak için, bazı bilim adamları dalgalanmanın beklenenden çok daha büyük olduğunu ve gerilemenin sadece siyasi liderliğe bağlı olamayacağını söylüyor. INSACOG'un bir parçası olan Ulusal Biyomedikal Genomik Enstitüsü müdürü Saumitra Das Reuters'e verdiği demeçte, "Hükümeti suçlamanın bir anlamı yok." dedi.

Alınmayan sıkı önlemler
INSACOG, Yeni Delhi'deki Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'ne rapor veriyor. Reuters tarafından incelenen toplantının kaydına göre, NCDC Müdürü Sujeet Kumar Singh geçtiğimiz günlerde özel bir çevrimiçi toplantıda yaptığı konuşmada, Nisan ayı başlarında sıkı kilitlenme tedbirlerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


Singh, 19 Nisan'daki toplantıda daha sıkı kilitlenme önlemlerine duyulan ihtiyaca atıfta bulunarak, "Düşüncemize göre tam olarak 15 gün önceydi." dedi.

Singh, toplantı sırasında hükümeti o dönemde harekete geçme ihtiyacı konusunda doğrudan uyarıp uyarmadığını söylemedi. Singh yorum yapmayı reddetti.

Singh 19 Nisan'daki toplantıda yaptığı konuşmada, daha yakın zamanda konunun aciliyetini hükümet yetkililerine ilettiğini söyledi.

Singh, 18 Nisan'da gerçekleşen bir toplantıya atıfta bulunarak, "Şu anda sert önlemler alınmadığı sürece, göreceğimiz ölümlülüğü önlemek için çok geç olacağı çok ama çok net bir şekilde vurgulandı." dedi. Bakan, toplantıda hangi hükümet yetkililerinin olduğunu belirlemedi veya kıdemlerini açıklamadı.

Singh, toplantıdaki bazı hükümet yetkililerinin, Hindistan'ın bazı bölgelerinde çoktan ortaya çıkmaya başlayan bir senaryo olan oksijen gibi temel tıbbi malzemeler tükenirken orta büyüklükteki kasabaların yasa ve sipariş sorunlarını görebileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Acil eylem ihtiyacı, geçen Nisan ayında sağlık bakanlığına salgınla ilgili bilimsel ve teknik rehberlik sağlamak üzere kurulan 21 kişilik uzman ve hükümet yetkililerinden oluşan COVID-19 ulusal görev gücü tarafından da bir hafta önce dile getirilmişti. Modi'nin en iyi koronavirüs danışmanı VK Paul tarafından başkanlık ediliyor.


Katılan bir bilim adamı, grubun 15 Nisan'da bir görüşme yaptığını ve "durumun ciddi olduğu ve kilitlenme dayatmalarında tereddüt etmememiz gerektiği konusunda oybirliğiyle anlaştığını" söyledi.

Bilim adamının verdiği de göre Paul de toplantıda hazır bulundu. Reuters, Paul'un grubun vardığı sonucu Modi'ye aktarıp aktarmadığını belirleyemedi. Paul yorum isteğine yanıt vermedi.

'Ülkeyi kilitlenmelerden kurtarın'
Singh'in 18 Nisan'da hükümet yetkililerine yaptığı uyarıdan iki gün sonra Modi, 20 Nisan'da ulusa seslenerek kilitlenmelere karşı çıktı. Virüsle mücadelede son çarenin kilitlenme olması gerektiğini söyledi. Hindistan'ın bir yıl önce iki ay süren ulusal kilitlenmesi milyonları işsiz bırakıp ekonomiyi harap etti.

"Ülkeyi kilitlenmelerden kurtarmalıyız. Ayrıca eyaletlerden kilitlenmeleri son seçenek olarak kullanmalarını talep ediyorum." dedi. Yetkililerin salgınları kontrol altına almak için dayattığı küçük, yerelleştirilmiş kilitlenmelere atıfta bulunan Yetkili, "Kilitlenmeleri önlemek ve mikro çevreleme bölgelerine odaklanmak için elimizden geleni yapmak zorundayız." dedi.

Hindistan'ın eyalet hükümetleri bölgeleri için sağlık politikası belirlemede geniş bir enleme sahiptir ve bazıları virüsün yayılmasını kontrol etmeye çalışmak için bağımsız olarak hareket etmiştir.

Mumbai'yi de içine alan ülkenin en kalabalık ikinci eyaleti olan Maharashtra, hastanelerin yatakları, oksijeni ve ilaçları tükendiği için Nisan ayı başlarında ofis ve mağaza kapatma gibi sert kısıtlamalar getirmişti. 14 Nisan'da tam bir tecrit uyguladı.

 


Videoyu Oynat
'Saatli bomba tikleme'
Hindistan varyantı şu anda İngiltere, İsviçre ve İran dahil olmak üzere en az 17 ülkeye ulaştı ve çok sayıda hükümetin hindistan'dan seyahat eden insanlara sınırlarını kapatmasına yol açtı.


Dünya Sağlık Örgütü, hindistan mutantını ilk olarak İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da tespit edilen varyantlar için yaptığı gibi "endişe varyantı" ilan etmedi. Ancak DSÖ, 27 Nisan'da genom dizilimlerine dayanan erken modellemesinin, B.1.617'nin Hindistan'da dolaşan diğer varyantlardan daha yüksek bir büyüme oranına sahip olduğunu öne sürdü.

Üst düzey bir INSACOG bilim adamı olan Anurag Agrawal, B.1.1.7 adı verilen İngiltere varyantının, çiftçilerin protestoları için önemli bir merkez üssü olan kuzeydeki Pencap eyaleti de dahil olmak üzere Ocak ayına kadar Hindistan'da da tespit edildiğini söyledi.

Pencap eyalet hükümeti tarafından 23 Mart'ta yayınlanan bir bildiriye göre, NCDC ve bazı INSACOG laboratuvarları Pencap'taki vakalarda büyük bir artışa İngiltere varyantı nedeniyle neden olduğunu belirledi.

Pencap 23 Mart'tan itibaren tecrit uyguladı. Ancak eyaletten binlerce çiftçi Delhi'nin eteklerindeki protesto kamplarında kaldı ve birçoğu kısıtlamalar başlamadan önce iki yer arasında ileri geri hareket etti.

Pencap'tan bazı örnekleri inceleyen Genomik ve Bütünleştirici Biyoloji Enstitüsü müdürü Agrawal, "Saatli bir bombaydı," dedi. "Bu bir patlama meselesiydi ve pandemi zamanında halka açık toplantılar çok büyük bir sorun. Ve B.1.1.7 yayılma potansiyeli açısından gerçekten kötü bir varyant."

7 Nisan'a kadar, Pencap'ın İngiltere varyantı hakkındaki açıklamasından iki haftadan fazla bir süre sonra, Delhi'de koronavirüs vakaları keskin bir şekilde artmaya başladı. Birkaç gün içinde, hastanedeki yataklar, kritik bakım tesisleri ve tıbbi oksijen şehirde tükenmeye başladı. Bazı hastanelerde hastalar tedavi olamadan nefes nefese kalarak öldüler. Şehrin krematoryumları cesetlerle doldu taştı.

Yeni Delhi şu anda ülkedeki en kötü enfeksiyon oranlarından birini yaşıyor ve her 10 testten üçünden fazlası virüs pozitif.

Hindistan genel olarak son 10 gün içinde günde 300.000'den fazla enfeksiyon bildirdi ve bu, pandeminin başlamasından bu yana dünyanın herhangi bir yerindeki en kötü seri. Ölümler de arttı ve bu hafta toplam sayı 200.000'i aştı.

Agrawal ve diğer iki üst düzey hükümet bilim adamı Reuters'e verdiği demeçte, federal sağlık yetkilileri ve yerel Delhi yetkililerinin varyantların Maharashtra ve Pencap'ta neler yaptığını gördükten sonra daha iyi hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Reuters, büyük bir dalgalanmaya hazırlık konusunda kime hangi özel uyarıların yapıldığını belirleyemedi.

Devlet tarafından işletilen Ulusal Kolera ve Enterik Hastalıklar Enstitüsü'nde tıbbi araştırma bilimcisi olan Shanta Dutta, "Çok vahim bir durumdayız." dedi. "İnsanlar politikacıları bilim adamlarından daha çok dinliyor."

INSACOG'un bir parçası olan Hücresel ve Moleküler Biyoloji Merkezi direktörü Rakesh Mishra, ülkedeki bilim camiasının yıprandığını söyledi.

"Daha iyisini yapabilirdik, bilimimize daha fazla önem verilebilirdi." dedi. "Ne kadar az gözlemlediysek, bu daha iyi kullanılmalıdır."