Katliam için kimlerin yönlendirdiği ve kimlerden destek aldığı henüz netleşmemişken, savcılık olayla ilgili soruşturma yürütüyor. Türkiye içerisinde intihale neden olmak için dış güçlerin destekleyip, bu yönde yönlendirme olup olmadığı araştırılıyor.
Katil Gencer'in ifadesinde, "PKK'dan nefret ediyorum. Zaman zaman sosyal medyada küfürleşiyoruz. Partililerin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalar beni tahrik etti. Binaya gittiğimde orada birkaç kişinin olabileceğini düşündüm. Kim olsa ateş edecektim. İçerideki herkesi öldürecektim. Silahımda olan 10 mermiyi de ateşledim. Vurduğum kişiyi tanımıyorum" ifadesini verdiği öğrenildi.
Cinayeti planlayarak işleyen Gencer, katliam önce psikiyatri bölümünden de randevu alarak, katliam sonrası psikolojim bozuktu diyerek indirim almak isteyeceği iddialar arasında.
Gencer'in sosyal medyada zaman zaman terör örgütü PKK ve HDP taraftarıyla tartışmalarda da tehditler savurduğu belirlendi. Yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde İzmir Adliyesi'ne sevk edilen Gencer, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Silahın zanlı Gencer'e ait olduğu ve bulundurma ruhsatının olduğu bildirildi. Psikolojik problemi olan bir kişinin nasıl silah alabildiği ise kafalarda soru işareti bıraktı. Gencer'in eylemi gerçekleştirmeden önce HDP İzmir İl Başkanlığı ile aynı binada bulunan İngilizce kursuna keşif amaçlı gidip yazıldığı öğrenildi.