Manşette 700K, özel sektörde 600K beklenen NFP sırasıyla 850K ve 662’klık yukarı sürpriz gerçekleştiren bir şekilde açıklandı. Mayıs ayının NFP artışında 583K’ya yukarı revizyon var. İşsizlik oranı %5,9’a yükselirken; daha geniş kapsamlı uzun süreli işsizliğin %9,8’e gerilediğini görüyoruz. Katılım oranı %61,6 ile geçen aya göre sabit kaldı. Konaklama ve ağırlama, eğitim, profesyonel ve ticari hizmetler, perakende ticaret ve diğer hizmetlerde kayda değer iş kazanımları meydana geldi.

Alt kalemlere bakacak olursak; Haziran ayında, ülkenin bazı bölgelerinde pandemi ile ilgili kısıtlamaların gevşemeye devam etmesiyle eğlence ve konaklama sektöründe istihdam 343K arttı. İş kazancının yarısından fazlası ise yeme içme hizmetlerinde (+194K) gerçekleşti. İstihdam, konaklama (+75K) ve sanat, eğlence ve dinlenme (+74K) alanlarında da artmaya devam etti. Eğlence ve konaklama sektöründe istihdam, Şubat 2020'deki seviyesinden halen 2,2 milyon aşağıda. Haziran ayında istihdam yerel eğitim kurumlarında 155K, devlet okullarında 75K ve özel okullarda 39K arttı. Hem kamu hem de özel eğitimde, kısmen yüz yüze öğrenmeye ve okulla ilgili diğer faaliyetlere dönüşü yansıtan pandemi nedeniyle personel dalgalanmaları, normal mevsimsel birikim ve işten çıkarma modellerini bozdu ve muhtemelen istihdam artışına katkıda bulundu. Profesyonel ve ticari hizmetlerde istihdam Haziran ayında 72K arttı, ancak Şubat 2020'den bu yana 633K daha az. Perakende ticaret Haziran ayında 67K iş ekledi.

Ekonomiyi destekleme yönündeki teşviklerin ve artan ekonomik faaliyetin işgücü piyasasına olumlu katkı verdiği görülmektedir. Açılmaların etkisi ve hizmet sektörünün potansiyelinin yükselmesi, yüksek bir istihdam artışı görme olasılığımızı ortaya koyuyordu. Manşet rakam bu etkiyi yansıtır nitelikte, özellikle hizmetler tarafının verdiği katkının arttığı görülmekte. Pandemide oluşan açığı kapatmaları anlamında hizmet sektörünün performansı önemli. Yavaş yavaş imalat aktivitesine de yetişmekte olan bir hizmet sektörü var, imalat tarafındaki istihdam artışı 15K ile sınırlı kalmış, ki beklenti 28K idi. İşsizlik oranındaki hafif artış ve halen pandemi dinamikleri gerisinde seyreden toplam istihdam işin çekince kısmını oluşturmayı sürdürüyor. Aşılama ve ekonomik destekler ise istihdamı desteklemeye devam edecektir.

Asıl değinmemiz gereken konu olan ücretlerde ise; aylık %0,3 ve yıllık %3,6 oranları söz konusu. Hemen hemen beklenti dahilinde olan ücret enflasyonu henüz Fed’i alarma geçirecek durumda değil. Bireylerin uzun vadeli harcama yetileri bakımından ücret artışlarının iyi bir zemine oturması önemli, ancak dönemsel veriler bu aşamada Fed için herhangi bir yeni duruma işaret etmeyecektir. Enflasyon endişeleri, fiyatları besleyen başta tedarik sıkıntısı olmak üzere başlıca faktörler geçerliliğini korudukça odak noktasında olacaktır.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı