Görüşmelerde Gazze' deki yeniden inşa sürecinin hızlandırılması da ele alınacak.
Ateşkese yol açan duruşmalar hakkında yakın bilgi sahibi olan ve gazetecilere bilgi vermesine izin verilmediği için adının gizli tutulması koşuluyla konuşan yetkili, "Daha fazla müzakere ve muhtemelen doğrudan görüşmelere olanak sağlayacak uzun vadeli bir ateşkes istiyoruz." dedi.
11 gün süren savaşta çoğu Filistinli olmak üzere 250'den fazla kişi öldü ve yoksul kıyı bölgelerinde ağır yıkımlara yol açtı. İlk tahminlere göre hasar yüz milyonlarca dolara ulaştı. Mısır, iki taraf arasında bir anlaşmaya aracılık etmede kilit öneme sahipti.
Yetkili, müzakerelerin önümüzdeki en erken önümüzdeki hafta başlayabileceğini ve İsrail'in de olumlu cevap verdiğini, ancak nihai gündemin hala devam ettiğini söyledi. Hamas'ın elindeki İsrailliler karşılığında İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılması olasılığı hakkında görüşmeler yapıldığını söyledi. Her iki konu da dün yaptığı ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Salı günü Kahire'de bulunan Katar Dışişleri Bakanı ile yapılan görüşme sonucu bu kararın alındığını söyledi.
İsrailli bir yetkili, hükümetin 'ateşkesi pekiştirmek için' Mısırlı yetkililerle yakın bir şekilde çalıştığını, ancak İsrailli yetkililerin yakında daha fazla resmi görüşmeye katılıp katılmayacağını doğrulamayacağını söyledi. Adının gizli kalması şartıyla konuştu çünkü perde arkası diplomasisini tartışıyordu.
Blinken, ateşkesi sağlamlaştırma ve yeniden inşa için para toplama amaçlı iki günlük Ortadoğu ziyaretini çarşamba günü tamamladı. ABD'nin hedeflerinden biri, İsrail'in var olma hakkına karşı çıkan ve İsrail ile ABD'nin terörist grup olarak gördüğü Hamas'ın elinden her türlü yardımın uzak tutulmasını sağlamak.
Mısırlı yetkili, bunun Mısır veya Birleşmiş Milletler liderliğindeki ve harcamaları denetleyecek uluslararası bir komite olmasını sağlamak için olası bir mekanizma olduğunu söyledi.
Hamas sözcüsü Abdelatif Al-Qanou, grup lideri İsmail Haniyeh'in gelecek hafta Kahire'yi ziyaret edeceğini ve grubun esir takası konusunu görüşmeye açık olduğunu doğruladı.
El-Qanoua, Kahire'deki görüşmelerde Gazze'dekiler ile Batı Şeria'nın İsrail işgali altındaki bölgeleri arasında Filistin'in birliğini sağlamanın yollarının da ele alınacağını söyledi.
Filistin Yönetimi'nden katılım konusunda hemen bir yorum yapılmadı