Haiti başbakanı, Karayip ülkesini vuran son krizde ülkenin güneybatısındaki 7,2 büyüklüğündeki depremin çok sayıda can kaybına ve binaların çökmesine neden olmasının ardından olağanüstü hal ilan etti.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmaları (USGS), depremin Cumartesi sabahı, güney Haiti'deki Tiburon Yarımadası'ndaki Saint-Louis du Sud'un 10 km (6,2 mil) 12 km (7,4 mil) kuzeydoğusundaki sığ bir derinlikte meydana geldiğini söyledi. söylenmiş. söylendi. geleceğini söyledi.
Haiti'nin sivil koruma dairesi başkanı Jerry Chandler gazetecilere verdiği demeçte, depremde en az 29 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi. Chandler, aramanın devam ettiğini söyledi.

Haiti'nin yeni başbakanı Ariel Henry, Twitter'da yaptığı açıklamada, "şiddetli depremin" ülkenin çeşitli yerlerinde can kaybına ve "büyük hasara" neden olduğunu söyledi.

Kurbanlara yardım etmek için mevcut tüm hükümet kaynaklarını seferber edeceğini söyledi ve Haitilileri "şu anda içinde yaşadığımız bu dramatik durumla yüzleşirken" birleşmeye çağırdı.

Henry, "Depremden etkilenenlere yardımcı olmak için gerekli düzenlemeleri yapacağız" dedi. “Hükümet olağanüstü hal ilan edecek. Hızlı hareket edeceğiz.”


USGS, "yüksek kayıpların muhtemel olduğunu ve felaketin büyük olasılıkla yaygın olduğunu" söyledi.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) bölgede 7,6 büyüklüğünde bir deprem bildirirken, Küba'nın sismoloji merkezi de 7,4 büyüklüğünde bir deprem kaydetti.

USGS, Haiti kıyı şeridi boyunca 3 metreye (yaklaşık 10 fit) kadar dalgaların mümkün olduğunu söyleyerek bir tsunami uyarısı yayınladı, ancak kısa süre sonra uyarıyı kaldırdı.

Haiti ve komşu Karayip ülkelerinde şoklar hissedildi.

Depremin merkez üssünün yakınında yaşayan Christella Saint Hilaire, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Birçok ev yıkıldı, insanlar öldü ve bazıları hastanede" dedi. “Şu anda herkes sokakta ve şoklar gelmeye devam ediyor” diye ekledi.


Mahalle sakinleri çılgınca insanları çöken binaların enkazından çıkarmaya çalışırken, çığlık atan komşular evlerinin dışındaki sokaklarda güvenlik ararken görüntülerini sosyal medyada paylaştı.


“Evler ve çevredeki duvarlar çöktü. Haiti'nin batı ucundaki Jeremie kentinden AFP'ye konuşan Job Joseph, "Katedralin çatısı çöktü" dedi.