TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde Ocak ayına ait işsizlik oranı 0,4 puanlık azalışla %12.2'ye azalış gösterdi. İş gücüne katılma oranı %1.2 artarken, istihdam oranı da %1.2 artış kaydetti. Tarım dışı işsizlik oranında ise bu dönem %0.5'lik düşüş görüldü. TÜİK’in işsizlik modüllemesinde yaptığı değişiklik  işsizlik verilerinde düşüş yaşanmasının ana sebebi oldu. BİST100 günü % 1,02 yükselişle 1.564 puandan kapatırken işlem hacmi  26,4 milyar TL olarak gerçekleşti.  ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin gerilemesi ve haftaya yapılacak olan TCMB faiz kararında faiz artırım beklentileri kurlarda aşağı yönlü geri çekilmenin devamını sağlamakta.

Bugün yurtiçinde  Ocak ayında  cari denge açıklanacak. Carı açığın 1.62 milyar dolar açıklanması bekleniyor. BİST100’de pozitif havanın devamını beklerken kurlarda düşüş sürecinin devam edeceğini düşünüyoruz.

ABD:  Dün ABD’de oldukça kritik olan ve piyasalar tarafından beklenen enflasyon verileri açıklandı. Fed’in 17 Mart’ta gerçekleştireceği toplantı öncesi enflasyondaki iyimserlik umutları yeşertti. ABD'de Şubat ayına ait aylık TÜFE %0,4 gerçekleşirken, yıllık TÜFE %1,7 ile beklentiler dahilinde açıklandı. Şubat ayına ait aylık Çekirdek TÜFE %0,1 olarak gelirken, yıllık Çekirdek TÜFE %1,3 ile beklentilerin altında kaldı. Enflasyonda son dönemde teşvik beklentilerinin tüketim eğilimiyle birlikte özellikle dayanıklı mal siparişlerini artırmasına rağmen enflasyon tarafında bu baskının  görülmemesi ABD tahvil faizlerinde bir miktar düşüş sağladı. ABD Hazine Bakanlığı'nın düzenlediği 10 Yıllık tahvil ihalesinde faiz yüzde 1.5230 oldu. Tahvil  ihraçları sonrası ABD tahvil faizindeki düşüşün devam etmesi küresel bazda doların bir miktar değer kaybetmesini de sağladı. ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık koronavirüse yönelik mali teşvik paketi, dün gece Temsilciler Meclisi'nden 220'ye 211 oyla geçerek yasallaştı. Joe Biden'ın cuma günü  öğlen paketi onaylaması bekleniyor.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 730K açıklanması bekleniyor. İstihdam piyasasındaki son haftalarda gördüğümüz toparlanmanın devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa borsaları ABD enflasyon verilerinin küresel tahvil faizlerini rahatlatması ve ABD’de teşvik paketinin de onaylanmasıyla günü pozitifte kapatırken Eur/Usd’de küçük bir artış yaşandı. TCMB’den beklenen faiz artırımı nedeniyle Türk Lirası güçlenirken Euro, Türk Lirası’na  karşı değer kaybını sürdürdü.

Bugün gözler Avrupa Merkez Bankası faiz kararında olacak. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmezken refinansman faizlerinin de % 0.00 seviyesinde kalmasını bekliyoruz. Özellikle Avrupa Merkez Başkanı Legarda’nin enflasyon ve büyüme üzerine yapacağı konuşma önem taşırken, Legarde’nin negatif faize ilişkin bir şey söyleyip söylemeyeceği ve getiri eğrisi noktasında Avrupa Merkez Bankası’nın nasıl bir tutum takınacağına ilişkin yapacağı açıklamalarda piyasada volatilitenin artmasını sağlayabilir. Euro Bölgesi’nde  henüz % 0.9 olan enflasyon hedefinin hedeflenen %2 seviyesinden oldukça uzakta olması şu an için AMB’nin  acil önlem almasını engellemekte.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1553 seviyesinin altında önce 1537 ve arkasından 1522 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1569 direncinin kırılması halinde önce 1582 ve arkasından 1600 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1667 seviyesinin kırılması halinde önce 1689 ve arkasından 1734 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1639 desteğinin altında önce 1624 ve arkasından 1608 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY kontratlarında kar satışları gelebilir.

Aşağıda 7.4050 seviyesinin kırılması halinde önce 7.3215 ve arkasından 7.2400 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 7.4880 direncinin üzerinde önce 7.5800 ve arkasından 7.6715 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda altın kontratlarında yukarı yönlü toparlanma bekliyoruz.

Aşağıda 1728 seviyesinin altında önce 1714 ve arkasından 1702 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1739 direncinin kırılması halinde önce 1747 ve arkasından 1764 direnci test edilebilir.

 

 ŞİRKET HABERLERİ

#AKCNS AKÇANSA - Şirket ile JCR Avrasya arasında Kredi Derecelendirme Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#AKGRT AK SİGORTA - Aralık ayında prim üretimi %37 artışla 276,0 milyon TL’ye, Ocak - Şubat döneminde de %25 artışla 686,7 milyon TL’ye yükseldi.

#AKYHO AKDENİZ YATIRIM HOLDİNG - Plastik sanayi sektöründe faaliyet göstermek üzere Şirketin %51 pay oranında ortak olacağı Milya Endüstri Plastik unvanı ile şirket kurulmasına karar verildiği açıklandı.

#DARDL DARDANEL - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 85 milyon TL’den 595 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#DEVA DEVA HOLDİNG - Şirketin İsviçre'deki bağlı ortaklığı Devatis AG'nin 100.000 İsviçre Frangı olan sermayesi’nin 300.000 İsviçre Frangı artırılarak 400.000 İsviçre Frangına çıkarıldığı ve 300.000 İsviçre Frangının tamamının Şirket tarafından ödendiği açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT - İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin Pazarlık - Açık Artırma bölümünü içeren 2. oturumunun 18 Mart’ta yapılacağı açıklandı.


#ESEN ESENBOĞA ELEKTRİK - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen YEKA GES - 3 İhaleleri kapsamında, Şirketin %100 bağlı ortaklığı Margün Enerji’nin Elazığ - 1 (10 MW), Ankara - 2 (20MW), Batman - 2 (15 MW) ve Burdur - 2 (15 MW) yarışmalarına yaptığı 60 MW’lık başvuru ile toplamda 80 MW başvuru gerçekleştirdiği açıklandı.

#FADE FADE GIDA - Şirketin bağlı ortaklığı Hade Fidecilik’e ait full otomasyonlu, bilgisayar kontrollü akıllı seralarında 2021 ekim-dikim sezonu için şu anda toplam 50 milyon adet fide siparişi alındığı açıklandı..

#GSDHO GSD HOLDİNG - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 1 milyar TL’den 1,5 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#ISFIN İŞ FİNANSAL KİRALAMA - 3 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#ISGYO İŞ GMYO - 3 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı için Genel Müdürlüğe yetki verildiği açıklandı

#IHLAS İHLAS HOLDİNG - Söke Değirmencilik için bağlayıcı olmayan fiyat teklifinde bulunulması kapsamında, baglayıcı olmayan teklifin Söke Değirmencilik nezdinde mali ve hukuki inceleme çalışmalarına başlanılmasının kabul edildiği açıklandı.

#KATMR KATMERCİLER - Medyada yer alan "Kenya, Türkiye'den 118 zırhlı personel taşıyıcı satın alacak" haberiyle ilgili ihalenin teklifinin alıcı makama iletildiği açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK - Şirketin TEİAŞ’ın düzenlemiş olduğu 2020/574661 IKN'li "30 Adet 420 kV, 4000 A, 63 kA Kesici ve Yedek Malzemeleri Mal Alımı" ihalesine katılması sonrasında, ihalenin iptal edildiği açıklandı.

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın
Hibya Haber Ajansı