Yunan basınında çıkan haberlerde, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Brüksel’de bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sohbet sırasında “Brüksel’de iki devletten söz etme, kimse seni dinlemez” dediği belirtildi.

Anastasiades, Guterres'in, “iki bölgeli, iki toplumlu, BM kararları uyarınca siyasi eşitliği olan federasyon zemininde çözüm öngördüğünü” ve iki devletli çözümün olamayacağını savunduğunu belirtti.

Anastasiades, Guterres’le yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında büyük bir hayal kırıklı yaşadığını belirterek, “Genel Sekreter ile görüşmem sırasında Kıbrıs Türk ve Türk tarafının müzakerelerin başlamasına şartlar koşması nedeniyle Cenevre’deki gayri resmî konferansın vardığı sonuçtan duyduğum hayal kırıklığını dile getirdim. Türkiye’nin, emrindeki oluşumun BM ve uluslararası toplum tarafından tanınması, iki devlet çözümünün kabul edilmesi şartlarını gündeme getirdim” dedi.

Ersin Tatar'la görüşmeye hazır olduğunu belirten Anastasiades, “Genel Sekreter’in BM kararlarının ve kendi yetkisinin dışına çıkan tezleri kabul etmeme ilkesi ve de önümüzdeki günlerde bir gayriresmî görüşme çağırma çabasındaki kararlılığı için kendisini kutladım. Bizim tarafın, (Guterres’in) sunduğu Kıbrıs sorunu için özel danışman atama önerisine Cenevre’de de katıldığımı vurguladım ve Türk tarafının da olumlu yanıt vermesi umudumu dile getirdim. Gerek yeni bir gayri resmî beşli konferansa, gerek tercih edeceği iki bölgeli iki toplumlu siyasi eşitliğe sahip federasyon için özlü bir diyaloğa katılmaya hazır olduğumu söyledim.

Genel Sekreter non starter, yani müzakerelere başlangıç olmaz addederek ve yetkilerinin de açık, iki bölgeli iki toplumlu siyasi eşitliğe sahip federasyon çözümü bulmayı öngördüğünü açıkça ortaya koyarak iki devlet çözümünü dışladı. Bundan sonra atılacak adımlar Genel Sekreter’e kalmış ancak ben, Sayın Guterres arzu ederse, gerçek niyetlerin ortaya çıkması veya Genel Sekreter’in müdahalesi ile artık özlü diyaloğun ön şartlarının yaratılması için Ersin Tatar ile görüşmeye bile hazırım.” dedi.