1994'te beyaz azınlık yönetiminin sona ermesinden bu yana en büyük asker konuşlandırmalarından birinde, hükümet Perşembe sabahı 10.000 askerin sokaklarda olduğunu ve Güney Afrika Ulusal Savunma Gücü'nün 12.000 askerin tamamını çağırdığını söyledi.
Bir düzineden fazla zırhlı personel taşıyıcıdan oluşan bir konvoy, Perşembe günü en büyük şehri Johannesburg ve idari başkenti Pretoria'yı içeren Güney Afrika'nın en kalabalık şehri Gauteng eyaletine asker getirdi.

Otobüsler, kamyonlar, uçaklar ve helikopterler de büyük birlikleri bir haftadan uzun süredir çoğunlukla yoksul bölgelerde bulunan Gauteng ve KwaZulu-Natal eyaletlerindeki sıcak noktalara taşımak için kullanıldı.

Geçen Cuma günü başlayan huzursuzluk, eski Devlet Başkanı Zuma'nın hapse atılmasıyla tetiklenmiş, ancak eşitsizlik ve yoksulluk şikayetlerine dönüşmüştü.

Cumhurbaşkanlığı bakanı vekili Khumbudzo Ntshavheni düzenlediği basın toplantısında 2.200'den fazla kişinin tutuklandığını ve Johannesburg'un şu anda "nispeten sessiz" olduğunu söyledi.

Ancak, şiddetin merkez üssü olan KwaZulu-Natal eyaletinde "durum değişken, ancak çok daha iyi ve istikrara doğru ilerliyor" dedi.

Çarşamba günü yaklaşık 100 şiddet eylemi kaydedildiğini, ancak Perşembe günü üç düzineden az olduğunu söyledi.

Şiddet şimdiye kadar Güney Afrika'nın polisle çatışan diğer yedi eyaletine yayılmadı.


'Çok daha sakin'
Al Jazeera Johannesburg'dan bildirdi Bernard Smith, ülkenin ekonomik merkezinde "çok daha sakin" olduğunu söyledi.

“[Johannesburg] topluluğunun üyeleri, orduyla kapı kapı dolaşıp dükkanlardan yağmalayan ve eşyalarını geri alan insanları buluyor” diye ekledi.


Smith, bu arada, şiddetin çok daha yoğun olduğu KwaZulu-Natal eyaletindeki Durban'da durumun daha da kötüleşebileceğine dair korkular olduğunu söyledi.

“İnsanların panik içinde alışveriş yaptığı ve işçiler rafineriye gidemediği için bir rafinerinin kapanmak zorunda kaldığı süpermarketlerin dışında zaten kuyruklar var. Bu, süpermarketlerde akaryakıta el atarken paniğe neden oldu.”

Huzursuzluk, üçüncü bir COVID-19 dalgasıyla başa çıkmak için mücadele eden hastaneleri de bozdu. Çoğu Durban'dan ithal edilen oksijen ve ilaçların tükendiğini söylüyorlar.

Bazı aşı merkezleri kapanmak zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, siyasi parti liderlerine, tedarik zincirlerindeki kesintinin ardından ülkenin bazı bölgelerinde "temel hükümlerin yakında tükenebileceğini" söyledi.
ırksal gerilimler
Güvenlik güçleri, ayaklanmaların ırksal gerilimleri körüklediği Phoenix'in Durban banliyösünde varlığını artırdı.

Phoenix'in ağırlıklı olarak Hintli sakinleri isyanlara karşı kendi bölgelerinde devriye geziyordu ve isyancı olduklarından şüphelenilen Siyahları vurmakla suçlanıyorlar.

“Hayatlar kaybedildi. Polis Bakanı Bheki Cele Perşembe günü Phoenix'te düzenlediği basın toplantısında 15 kişinin öldüğünü söyledi.


Çele, daha önce isyanı kışkırtma ve planlama suçlamasıyla yaklaşık 12 kişinin soruşturulduğunu söyledi.

Yeni Zulu kralı Misizulu, Çarşamba günü Zulu topluluğuna "KZN'deki Hint ulusu Hindistan dışındaki en büyük ikinci ülkedir" dedi.

“Yıllarca onlarla barış içinde yaşadık. Bu yüzden soruyorum: Birbirimize karşı anlayışlı ve düşünceli olalım."

Zuma'ya Hapishane
79 yaşındaki Zuma, 2009-2018 yılları arasındaki görev süresi boyunca üst düzey yolsuzluğu araştıran bir ceza soruşturmasında ifade verme emrine karşı geldiği için geçen ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yolsuzluk, dolandırıcılık, haraç ve kara para aklama gibi suçlamaları içeren ayrı bir davada suçsuz olduğunu iddia etti.

Siyasi düşmanlarının bir cadı avının kurbanı olduğunu söylüyor.

Zuma'nın yüz karası, 1994'te apartheid'in sona ermesinden bu yana hüküm süren Afrika Ulusal Kongresi (ANC) içinde bir güç mücadelesine yol açtı.

Eski başkanın sadıkları, Başkan Ramaphosa'ya karşı çıkan en güçlü fraksiyonu oluşturuyor.

(Dış Basın)