Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), ülkenin kuzeyinde artan şiddetle mücadele etmesine yardımcı olmak için Mozambik'e asker göndermeyi kabul ettiğini söyledi - ancak çok az spesifik operasyonel ayrıntı sundu.

Gaz zengini Cabo Delgado eyaletinde çatışmaların başladığı 2017'den bu yana yaklaşık 3 bin kişi öldü ve yarısı çocuk olan yaklaşık 800 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Çarşamba günü, SADC Genel Sekreteri Stergomena Tax, Maputo'daki bir günlük zirvenin sonunda, Güney Afrika ülkelerinden oluşan 16 üyeli bloğun, terörizm ve terör eylemleriyle mücadele için Mozambik'i desteklemek için bir "Bekleme Gücü" konuşlandırılmasını "onayladığını" söyledi. Cabo Delgado'da şiddetli aşırılık”.

Yedek kuvvet, çatışmanın yayılmasını önlemek için askeri müdahaleye izin veren bölgesel bir savunma paktının parçasıdır.

Blok liderlerinin görüşmesinden sonraki bildiri, kaç askerin dahil olacağı, ne zaman konuşlandırılacağı veya rollerinin ne olacağı konusunda daha fazla ayrıntı vermedi, yalnızca insani yardımın en çok ihtiyacı olanlara kanalize edilmesi gerektiğini ekledi.

Karar, şiddeti durdurmak için neyin gerekli olduğu konusunda blok arasında aylarca süren müzakere ve anlaşmazlığı sona erdiriyor.

Güney Afrika gibi bazı üyeler askeri harekat için bastırırken, diğerlerinin daha sessiz olduğu bildirildi. Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi, tarihsel olarak sahadaki yabancı botlara karşı dirençli olmuştur.
Analistlere göre kökenleri yerel siyasi, dini ve ekonomik hoşnutsuzluklara batmış yerel olarak El-Şebab olarak bilinen silahlı bir grubun saldırıları, Ekim 2017'den bu yana Cabo Delgado eyaletinde istikrarlı bir şekilde arttı.

Saldırıların karmaşıklığı da arttı.

IŞİD bağlantılı savaşçılar kasabaları yağmaladı ve önemli yolların kontrolünü ele geçirdi, altyapıyı tahrip etti ve sivillerin kafasını kesti. Bazı durumlarda, yerlileri saflarına zorladılar veya seks kölesi olarak tuttular.

Ağustos 2020'den bu yana, savaşçılar kilit liman kenti Mocimboa da Praia'nın kontrolünü ele geçirirken, Mart ayında Palma kasabasına koordineli bir saldırı başlatarak düzinelerce kişiyi öldürdü ve 67.000'den fazla kişiyi evlerini terk etmeye zorladı.

Hükümet, savaşçılarla savaşmak için Cabo Delgado'ya binlerce asker yerleştirdi, ancak analistler, Mozambik ordusunun tarihsel olarak zayıf, yetersiz eğitimli ve yetersiz donanımlı olduğu konusunda uzun zamandır uyarıyorlar.