Küba'daki bir ABD üssündeki bir savaş suçları mahkemesi ceza duruşmasında verdiği ifade, eski bir "kara site" tutuklusunun ABD casus teşkilatının sözde "ileri düzey sorgulama" kapsamında işlenen ihlalleri ilk kez kamuya açıkladığını gösteriyor. teknikleri", New York Times'a göre.

Khan daha önce El Kaide kuryesi ve planlayıcısı olarak rolüyle ilgili suçlamaları kabul etmişti.

Khan yaptığı açıklamada, "Öleceğimi sandım" dedi ve uzun süreler boyunca bir tavan kirişinden çıplak asılmak, onu uyanık tutmak için günlerce tekrar tekrar buzlu suya batırmak ve başını eğmek gibi çeşitli zor teknikleri ayrıntılı olarak anlattı. Neredeyse boğulma noktasına kadar suya daldırıldığını söyledi.

Khan, CIA merkezindeki yaklaşık üç yıllık tutukluluğu sırasında dövüldüğünü, lavman yapmaya zorlandığını, cinsel saldırıya uğradığını ve aç bırakıldığını söyledi. Eylül 2006'da Küba'daki ABD askeri gözaltı merkezine transfer edildiğini anlatarak, "Keşke durup hiçbir şey bilmediğime yemin etseler," dedi ve ekledi: “Verecek aklım olsaydı çoktan verirdim ama verecek hiçbir şeyim yoktu.”

Khan'ın muamelesinin bir kısmı daha önce CIA'yi El Kaide hakkında bilgi elde etmeye çalışırken yasal sınırlarının çok ötesine geçmekle suçlayan 2014 ABD Senatosu İstihbarat Komitesi raporunda ayrıntılı olarak açıklanmış olsa da, üst düzey tutukluların halka açık kişisel hesapları yayınlandı. 

ABD ajanlarının davranışlarının sadece insanlık dışı değil, aynı zamanda çoğu zaman etkisiz olduğu Senato istihbarat raporuna göre Khan mahkemeye verdiği demeçte, "Daha fazla işbirliği yaptık ve onlara ne kadar çok anlattım, o kadar çok işkence gördüm" dedi.

BM İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, ABD Başkanı Joe Biden'ı, önceki patronu eski Başkan Barack Obama'nın söz verdiği ve yapmadığı bir şeyi Guantanamo'daki süresiz gözaltılara son vermeye çağırdı.