Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü yüzde 0,35 değer kazanarak günü 1.413 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 14,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,18, holding endeksi yüzde 0,38 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,35 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 1,05 ile spor olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın üçüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,33 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,53 değer kazandı. ABD borsaları haftanın üçüncü işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi ve yüzde 0,92, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,13 yükseldi. Bugün, yurt içinde sakin veri akışı takip edilecek. Global piyasalarda, İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranı kararı, Avrupa Merkez Bankası (ECB) aylık rapor ve ABD Dış ticaret dengesi yakından izlenecek. Gün içerisinde, FOMC üyesi Waller’ın açıklamaları takibimizde olacak. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak toparlanma eğiliminin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü yüzde 0,35 değer kazanarak günü 1.413 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 14,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne hafif alıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada; Ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomideki öncü göstergelere baktığımızda büyüme eğiliminin sürdüğünü görüyoruz. Yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi yakalayacağız. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Temmuz ayında 61,31 değerinde yükseldi.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida katıldığı Peterson Enstitüsü’nün webinarında yaptığı açıklamada, ekonomi tahminlerine paralel olarak iyi performans gösterirse 2023’te faiz artışlarının başlayabileceğini söyledi

ABD’de özel sektör istihdamı (ADP) Temmuz’da 330 bin artarak piyasa beklentilerinin altında kaldı.

ABD’de Institute for Supply Management’ın (ISM) açıkladığı hizmetler endeksi Temmuz'da 64,1 beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Euro Bölgesi’nde açıklanan hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Temmuz ayı 59,8 olarak gerçekleşti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Joe Biden'ın altyapı, çocuk bakımı ve eğitim için önerdiği harcama paketinin ABD'nin önde gelen bir ekonomik güç olarak kalması için gerekli olduğunu ifade etti.

ABD Senatosu, Meksika sınırındaki duvar projesinin iptali yönündeki kararı durdurmak için Cumhuriyetçi Parti Senatörü Ron Johnson tarafından sunulan tasarıyı onaylamadığı haberi basında yer aldı.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida yaptığı değerlendirmede, Fed’in 2023’te faiz artışı patikasına girebileceğini öngördü.

Brezilya merkez bankası, gerçekleştirdiği toplantı ardından politika faizini 100 baz puan artırdı. Banka, ülkenin ekonomik yeniden açılması ve şiddetli bir kuraklık, enflasyonun gelecek yıla kadar hedefin üzerinde kalmaya devam edeceğine dair piyasa beklentilerini yükseltirken Eylül ayında aynı büyüklükte bir artış daha öngördü. Banka, para politikası faiz oranı olan Selic'i %5,25'e yükseltti.

Şirket Notları:

BORSA İSTANBUL A.Ş.: Gen İlaç payları, 05/08/2021 tarihinden itibaren Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacağından, söz konusu tarihten itibaren BIST Tüm, BIST Tüm-100, BIST Yıldız, BIST Halka Arz, BIST Hizmetler, BIST Ticaret ve BIST Ankara endeksleri kapsamına dahil edilecek olup, endekslerin hesaplanmasında şirketin paylarının sayısı 300.000.000, fiili dolaşımdaki pay oranı ise %23 olarak dikkate alınacaktır.

VBT YAZILIM A.Ş. (VBTYZ): Şirket, İsviçre'de faaliyet gösteren Serrec AG ile (http://www.serrec.ch/) Avrupa'da faaliyet gösterecek VBT Europe'u (%51 pay sahibi Şirketin, %49 pay sahibi Serrec AG olacak şekilde) kurmak konusunda ön anlaşmaya varmış ve 04.08.2021 tarihinde ön protokolü imzalamıştır.

HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. (SAHOL): CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. (CarrefourSA) finansal borçluluğun azaltılması, özkaynakların güçlendirilmesi ve finansman giderlerinin etkisinin azaltılarak karlılığın desteklenmesi amaçlarıyla sermaye artırımı konusunda çalışmalara başladığına ilişkin olarak 03.08.2021 tarihinde özel durum açıklaması yapmıştır. CarrefourSA'nın ana ortakları olarak Şirket ve Carrefour Nederland BV (CNBV), sahip olunan CarrefourSA sermayesinin toplam %6'sına kadar olan kısmını temsil eden payların 2021 yılsonuna dek ikincil piyasada satılması ve pay satışından elde edilecek gelirin CarrefourSA'nın gerçekleştirmeyi planladığı sermaye artırımında kullanılması hususunda mutabık kalmışlardır. Şirket ve CNBV, CarrefourSA sermayesinde sırasıyla %57,12 ve %37,54 olmak üzere toplam %94,66 oranında paya sahip olup; anılan işlem kapsamında Şirkete ait 4.625.993 TL nominal değere kadar ve CNBV'ye ait 3.040.433 TL nominal değere kadar olmak üzere toplam 7.666.426 TL nominal değere kadar olan ve CarrefourSA sermayesinin toplam %6'sına kadarlık kısmını temsil eden payların borsada satılması planlanmaktadır. Payların satışına yönelik işlemlerin yerine getirilmesi için Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (Ak Yatırım) yetkilendirilmiş ve bu amaçla Şirket ve CNBV tarafından Ak Yatırım nezdinde ortak bir hesap açılması kararlaştırılmıştır. Pay satışları bu ortak hesap üzerinden Şirket ve CNBV namına Ak Yatırım tarafından gerçekleştirilecektir. Pay satışlarından elde edilecek gelir öncelikli olarak CarrefourSA'nın gerçekleştirmeyi planladığı sermaye artırımında Şirketin ve CNBV'nin yeni pay alma haklarının kullanımından doğacak sermaye koyma taahhütlerinin yerine getirilmesinde kullanılacaktır. Bu gelir CarrefourSA Yönetim Kurulunca 30.09.2021 tarihli ara dönem finansal tablolara göre belirlenecek sermaye ihtiyacını karşılamaya yetmez ise Şirket, CNBV'nin muhtemel katkılarıyla, eksik kalan kısmı tamamlayacaktır. Pay satışlarından CarrefourSA'nın sermaye ihtiyacından daha fazla bir gelir elde edildiği takdirde artan kısım Şirket ve CNBV'nin serbest kullanımında kalacaktır. Bu işlem sonucunda CarrefourSA'nın halka açıklık oranının %10'un üzerine çıkarılması ve özkaynaklarının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

GÜBRE FABRİKALARI T.A.Ş. (GUBRF): Yönetim kurulu, Kocaeli Yarımca Tesisleri bünyesinde 110.000-ton kapasiteli bir depolama ve torbalama tesisinin inşası ile ilgili süreçlerin yürütülmesi için idareye yetki vermiştir. 23.783-m2 kapalı alana sahip olacak tesisin yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır. Yapılacak olan yeni depolama ve torbalama tesisiyle birlikte Yarımca Tesisleri'nin toplam depolama kapasitesi 160 bin ton olacaktır. Yeni depolama ve torbalama tesisi, operasyonel iş süreçlerinde iyileşme sağlayacak olup bunun sonucunda ürün maliyetlerine ve kalitesine olumlu yönde etki edecektir.

RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından SARS-Cov-2 (2019-nCov) RT-q PCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbı Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında (04.08.2021) firmaya 1.500.000 adet ürün siparişi verilmiştir.

FEDERAL-MOGUL İZMİT PİSTON VE PİM ÜRETİM TESİSLERİ A.Ş. (FMIZP): Şirket Pim Üretim Tesisi modernizasyonu amacıyla yapılan Yatırım Teşvik Belgesi müracaatı T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır. Başlama Tarihi: 14.06.2021,Bitiş Tarihi: 14.06.2024,Toplam Yatırım Tutarı: 21.607.376 TL

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (GEDIK): Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin, potansiyeli yüksek şirketlere ortak olmak, finansal ve entelektüel sermaye koyarak bu şirketlerin değerini maksimize etmek politikası doğrultusunda; Yönetim Kurulu'nun aldığı karara istinaden Finar İletişim Teknolojileri Anonim Şirketi'ne ("Finar") 1.000.000,00 TL yatırım yapılarak %15 oranında iştirak edinilmesine, bu kapsamda ortaklar ile sözleşme imzalanmasına karar verildiğini 29.06.2021 tarihinde açıklamıştı. Şirket 29.06.2021 tarihli özel durum açıklamasına konu Finar İletişim Teknolojileri Anonim Şirketi ("Finar") paylarında yapılacak olan %15 oranındaki iştirak edinimine ilişkin 1.000.000,00 TL tutarındaki ödemenin gerçekleştiğini ise 07.07.2021 tarihinde kamuoyuna açıklanmıştı. Finar İletişim Teknolojileri Anonim Şirketi ("Finar") ile iştirak işlemleri tamamlanmış olup, (04.08.2021) itibarıyla İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir.

ESCORT TEKNOLOJİ YATIRIM A.Ş. (ESCOM):Şirket Yönetim Kurulunun 14.06.2021 tarihli toplantısında, 80.000.000,-TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 49.992.100,-TL olan Şirket çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanmak suretiyle toplam satış hasılatı 1.144.500,-TL olacak şekilde nakden artırılmasına ve sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların Mehmet İsmet Ergin ve Ahmet Sait Borlak'a tahsis edilmesine karar verilmiş ve konuya ilişkin özel durum açıklaması 14.06.2021 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformunda yatırımcılarının bilgisine sunulmuştu. Ancak, söz konusu sermaye artırımından elde edilecek fonla satın alınması planlanan Robotistan Elektronik Ticaret A.Ş. hisselerinin Şirket tarafından doğrudan satın alınmasına karar verilmesi nedeniyle Sermaye Piyasası Kuruluna bugün iletilen dilekçemiz ile ihraç belgesinin onaylanması talepli başvurumuzun işlemden kaldırılması talep edilmiştir.

TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş. (TSPOR): Profesyonel futbolcu Flavio Medeiros Da Silva, 2021/2022 futbol sezonu sonuna kadar bedelsiz olarak Giresunspor Kulübü Derneği'ne kiralanmıştır. Yapılan anlaşmaya göre, futbolcu 2021/2022 futbol sezonundaki garanti maaş ödemelerinin 150.000.-EUR'luk kısmı Kulüp tarafından ödenecektir.

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. (GSRAY): Profesyonel Futbolcu Jakup Jimmy Durmaz ile olan sözleşme anlaşarak karşılıklı sona erdirilmiştir.

KARSAN OTOMOTİV SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. (KARSN): Şirket, 2 Ağustos 2021 tarihli özel durum açıklamasında detaylı olarak duyurduğu üzere, Oyak Renault ile sözleşme imzalamış ve sözleşme çerçevesinde çalışmalarına başlamıştır. Bu çalışmalar çerçevesinde, Şirket mevcut tesislerinin yeniden düzenlenmesi gerekmiş ve faaliyetlerinin genişlemesi nedeniyle yeni bir şube açılmasına karar verilmiştir. Yeni açılacak şubede, Karsan markalı dizel, elektrikli ve otonom araçlar ile Menarinibus markalı 10, 12 ve 18 metre doğalgazlı ve dizel otobüslerin gövdeleri üretilecektir. Bursa ili Nilüfer ilçesi Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi Sanayi Cad. NO:40 Nilüfer/BURSA adresinde bulunan fabrika binası ve müştemilatları sahası içerisinde ticari ve sınai faaliyet göstermek amacıyla, ayrıca bir sermaye ayrılmadan merkez sermaye ile idare edilecek, "Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş. Bursa HOSAB Şubesi" unvanlı şubeye ilişkin tescil ve ilan işlemleri yapılmak üzere çalışmalar yürütülmektedir.

 

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı