Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin kabine bakanlarını ve diğer üst düzey politikacıları Pazartesi günü saat 11:00'de (GMT) toplayacaklarını söyleyerek "bir sonraki duyuruya kadar" ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan ettiler.
Komandolar yaptığı açıklamada, "Katılmayı reddetmek isyan sayılacak" dedi.

Ülkenin valileri ve diğer üst düzey yetkililerin yerlerine ordunun geçeceği belirtildi.

Pazar günü AFP haber ajansına gönderilen bir videoda askerlerin yanında saldırı tüfekleri taşıyan üniformalı bir subay, "Cumhurbaşkanı'nı aldıktan sonra anayasayı kaldırmaya karar verdik" dedi.

Kimliği belirsiz memur ayrıca Gine'nin kara ve hava sınırlarının kapatıldığını söyledi.

Daha önceki bir videoda, darbeciler Başkan Conde'u askerlerle çevrili bir kanepede otururken gösterdi. 83 yaşındaki lider, bir askerin kendisine kötü muamele yapılıp yapılmadığına ilişkin sorusuna yanıt vermeyi reddetti.

Hükümetin 'yanlış yönetimi'
Önemli maden kaynaklarına sahip olmasına rağmen, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan 13 milyon nüfuslu ülke, uzun süredir siyasi istikrarsızlıkla boğuşuyor.

Pazar günü erken saatlerde, başkent Konakri'nin hükümet bölgesi Kaloum sakinleri ağır silah sesleri duyduklarını bildirdiler.

Adını vermeyi reddeden Konakri'deki Batılı bir diplomat, huzursuzluğun üst düzey bir özel kuvvetler komutanının görevden alınmasından sonra başlamış olabileceğini ve yüksek eğitimli bazı üyelerinin isyana yol açmış olabileceğini öne sürdü.


Gine'nin askeri özel kuvvetlerinin başı olan Yarbay Mamady Doumbouya daha sonra devlet televizyonuna çıktı, ulusal bayrakla örtüldü ve hükümetin "kötü yönetiminin" darbeyi tetiklediğini söyledi.


Doumbouya, "Artık siyaseti tek adama emanet etmeyeceğiz, siyaseti halka emanet edeceğiz" dedi. "Gine güzel. Artık Gine'ye tecavüz etmemize gerek yok, sadece onunla sevişmemiz gerekiyor."

Conakry merkezli bir gazeteci olan Youssouf Bah, özel kuvvetler üyelerinin kendisine şunları söylediğini söyledi: “Bu bir askeri darbe değil. İnsanları özgürleştirmek için buradayız.”

Bah, başkentin birçok mahallesinde halka açık kutlamalar yapıldığını ve sokaklarda askeri devriyelerin görünmediğini kaydetti.

“Ginelilerin değişim istediği bir zaman geldi, çoğu Gineli değişim istedi. Tam olarak olan buydu, ”dedi Bah Al Jazeera'ya.

Africa International Media Group'tan Marie-Roger Biloa, Gine'deki güvenlik güçlerinin bölündüğünü, ancak elit güçlerin artık "oyunu açıkça oynadığını" söyledi.

uluslararası kınama
ABD Dışişleri Bakanlığı darbeyi kınadı ve bunun Washington'un Gine'yi destekleme yeteneğini "sınırlandırabileceği" konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD bugün Konakri'de yaşanan olayları kınıyor" denildi.

"Bu eylemler, Amerika Birleşik Devletleri ve Gine'nin diğer uluslararası ortaklarının, Gine halkı için ulusal birliğe ve daha parlak bir geleceğe doğru ilerlerken ülkeyi destekleme yeteneklerini sınırlayabilir."

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bir tweet'te devralmayı kınadı ve Conde'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Afrika Birliği Başkanı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi ve yürütme organının başkanı, eski Çad Başbakanı Moussa Faki Mahamat da hareketi kınadı ve Conde'nin serbest bırakılmasını istedi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), başkan vekili Ganalı lider Nana Akufo-Addo aracılığıyla, Gine'nin anayasal düzeninin restore edilmemesi halinde yaptırım tehdidinde bulundu.

Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Josep Borrell, "hukukun üstünlüğüne, barışın çıkarlarına ve Gine halkının refahına saygı gösterilmesi" çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da darbe kınandı.

Darbe, ilk olarak Conde'nin geçen yıl üçüncü bir cumhurbaşkanlığı dönemi için son derece tartışmalı teklifiyle körüklenen Gine'deki uzun bir siyasi gerilim dönemini takip ediyor.

Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçiminden bir gün önce, ordu, başkentin doğusundaki bir askeri isyan iddiasının ardından Kaloum'a erişimi engelledi.

'İşkencecilere ölüm'
Darbe haberi, başkentin bazı bölgelerinde yüzlerce kişinin askerleri alkışladığı kutlamalara yol açtı.

İsminin açıklanmamasını isteyen bir gösterici, "Özel kuvvetlerle gurur duyuyoruz" dedi. "Gençlerimizin işkencecilerine ve katillerine ölüm."

Gine'de Ekim 2020'de yapılan en son cumhurbaşkanlığı anketi, şiddet ve seçim sahtekarlığı suçlamalarıyla gölgelendi.

Conde tartışmalı bir üçüncü dönemi kazandı, ancak ancak Mart 2020'de ülkenin iki dönem sınırını aşmasına izin veren yeni bir anayasayı zorladıktan sonra.

Conde'nin üçüncü görev süresine karşı düzenlenen gösteriler sırasında, genellikle güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda düzinelerce insan öldürüldü. Yüzlercesi daha tutuklandı.

(Çeviri Haber-Dış Basın)