İsrail'in bu hafta Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27'si çocuk 103 Filistinli hayatını kaybetti. Fakir topraklarda 530 kişi yaralandı. Hava saldırıları daireleri vurdu, arabaları havaya uçurdu ve binaları yıktı.

Kalabalık kıyı bölgesindeki doktorlar şimdi konsantre yataklarını yeniden yerleştirmek ve çok farklı bir sağlık krizine ayak uydurmak için çabalıyorlar: Patlama ve şarapnel yaralarını tedavi etmek, bandaj kesimleri ve ampütasyonlar yapmak.

Perişan durumdaki akrabaları ambulansları beklemedi, yaralıları arabayla Şifa Hastanesi'ne götürdüler. Yorgun doktorlar yaralıların kanamalarını durdurmak için aceleyle hastanın yaralarına sarıldılar. Diğerleri hastane morgunda toplanarak sedyelerde cenazelerin defnedilmeye götürülmesini beklediler.

Jabaliya kasabasındaki Endonezya Hastanesinde, kliniğe yakınlara atılan bombalar nedeniyle sular altında kaldı. Her yerde kan vardı, kurbanlar koridorların zeminlerinde yatıyordu. Akrabaları acil serviste toplandı, sevdikleri için ağladı ve İsrail'e küfretti.

Geçen ay, Gazze'deki günlük koronavirüs vakaları ve ölümleri rekor seviyelere ulaştı. İlk kez bir varyant yayıldı, Ramazan'ın hareket kısıtlamalarının hafiflemesi ve halkın ilgisizliğini ve uzlaşmazlığını derinleştirdi.

Yetkililer, vakalar geçen yıl artarak sağlık felaketini körüklediğinden, yalnızca COVID-19 hastaları için klinikler ayırdı. Ancak hava saldırıları onu yok ettikçe bu durum değişti.

Şifa'da yaralılar virüs hastaları için ayrılmış 30 yatağa taşındılar. Gazze'nin başka yerlerine bombalar düştüğü için Perşembe gecesi yoğun bakım için en sessiz geceydi.

 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, grevler Hala al-Shawa Sağlık Merkezini kasıp kavurarak onları tekrar tahliye etmeye zorladı ve Endonezya Hastanesi'ne zarar verdi.

Dünya Sağlık Örgütü Gazze ofisi direktörü Sacha Bootsma, şiddetin koronavirüs testleri yapan birkaç düzine sağlık merkezini de kapattığını söyledi, "Şiddet olayları ayrıca koronavirüsü test eden birkaç düzine sağlık merkezini de kapattı.