Venedik'te iki günlük bir toplantının ardından, G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, uluslararası ticaret vergi sisteminde reform yapmak için ortak iradeyi yeniden teyit ettiler.


Uygulanırsa, bu, çok uluslu şirketlerin dünya çapında karlarını düşük vergi cennetlerine kaydırmasına son verecektir.

Son bildiride, birkaç yıl süren görüşmelerin ve geçen yıl kaydedilen ilerlemenin üzerine inşa edilmesinin ardından “daha ​​istikrarlı ve daha adil bir uluslararası vergi mimarisi konusunda tarihi bir anlaşma” elde ettiklerini yazdılar.

İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanı Daniele Franco kapanış basın toplantısında yaptığı açıklamada, "İki sütunun kilit bileşenlerini onayladık: çok uluslu şirketlerin kârlarının tahsisi ve etkin bir küresel asgari kurumlar vergisi" dedi.

Ülkesi bu yıl G20 başkanlığını yürüten Franco, anlaşmanın “önümüzdeki yıllarda uluslararası vergi sistemini istikrara kavuşturmaya katkıda bulunmak” için uygun olacağını söyledi.

Ancak, “tamamen sonuçlandırmak için şimdi ve Ekim arasında ek çalışma yapılması gerekiyor” dedi.

Planın, yıllık büyük zirve için Ekim ayında Roma'da toplanan G20 devlet ve hükümet başkanları tarafından kesinlikle onaylanması gerekecek.

Ekonomiyle ilgili olarak, G20 finans liderleri, Nisan ayındaki son toplantılarından bu yana birçok ülkede görünümün, özellikle devam eden aşı kampanyaları ve destekleyici politikaların uygulanması sayesinde iyileştiğini söyledi.

İyileşmenin eşit olmadığını ve “özellikle COVID-19 virüsünün yeni varyantlarının yayılması ve farklı aşılama hızları olmak üzere aşağı yönlü risklere maruz kaldığını” vurguladılar.

Son açıklamada, “COVID-19'un özellikle kadınlar, gençler ve kayıt dışı ve düşük vasıflı işçiler gibi en çok etkilenenler üzerindeki olumsuz sonuçlarını ele almak için gereken tüm mevcut politika araçlarını kullanma kararlılığımızı yeniden teyit ediyoruz” denildi. .

Destek önlemlerinin erken geri çekilmesinden kaçınarak, merkez bankası talimatlarıyla tutarlı kalarak ve finansal istikrarı ve uzun vadeli mali sürdürülebilirliği koruyarak toparlanmayı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.


1999'da kurulan G20, mali ve ekonomik konularda uluslararası işbirliği için ana ve gayri resmi bir forum işlevi görüyor. 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşmaktadır.

Ülkeler arasında Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD yer alıyor.

Dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisine ev sahipliği yapan grup, 2020 itibariyle gayri safi dünya hasılasının yaklaşık yüzde 86'sını ve küresel ticaretin yüzde 75'ini oluşturuyor.

 

Dış Basın