Ülkesi Lübnan'ın ekonomisine yardım etmek için uluslararası çabalara öncülük eden Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bir atılım belirtisi olmadığını söyledi.
Beyrut'a yaptığı iki günlük ziyareti tamamlamadan hemen önce gazetecilere verdiği demeçte "Siyasi çıkmazdan kurtulmanın bir yolunu bulmak gerçekten acildir." diyen Başbakan şöyle devam etti: "Siyasi çıkmazdan kurtulmanın bir yolunu bulmak gerçekten de acildir."
"Bugüne kadar gözlemim, siyasi oyuncuların sorumluluklarını karşılamamış olmaları ve ülkenin toparlanması üzerinde hala ciddi bir şekilde çalışmaya başlamamış olmalarıdır."
Le Drian Perşembe günü Cumhurbaşkanı Michel Aoun, meclis başkanı Nabih Berri ve başbakan adayı Saad Hariri ile temaslarda bulundu.
Başbakan, "Eğer şimdi sorumlu bir çaba dalgası içinde hareket etmezlerse, bu başarısızlığın sonuçlarıyla yüzleşecekler." dedi.
Geçen yıl Lübnan'ı "Titanik eksi orkestraya" benzeten Le Drian, çıkmazın sorumlularını ülkeyi ölüme sürüklemekle suçladı.
"Tam olarak, bazıları tarafından düzenlenen bu tür toplu intiharı önlemek için buradayım." dedi.
Fransa geçen ayın sonlarında, siyasi kriz ve yolsuzluktaki rolleri nedeniyle belirli isimlere giriş kısıtlamaları uygulamaya başladığını duyurmuştu.
Le Drian isim vermeyi reddetmekle birlikte, yaptırımların daha sert hale getirilebileceği ve diğer siyasilere de yayılabileceği konusunda uyardı.
Yetkili, "Organize olan çıkmazdan çıkmak isteyip istemediklerine Lübnanlı yetkililer karar verecek." dedi.
Le Drian'ın Perşembe günkü resmi toplantılarını ortak basın toplantıları takip etmedi. Hariri ile randevusu kısa sürdü ve son dakikaya kadar gizli tutuldu.
Fransız bakan, muhalefet partilerinin temsilcileriyle de bir toplantı yaptı ve bu toplantı, liderleri tarafından uluslararası toplumun siyasi alternatiflere giderek daha açık olduğunun bir işareti olarak memnuniyetle karşılandı.