Fransa Turizm Bakanı Jean-Baptiste Le Moyne, France-Info radyosuna, Fransa'nın son beş gün içinde Kuzey Afrika ülkesine 1.1 milyon doz aşı uçurduğunu söyledi.
Bakan, bir tweet'te Fransız donanmasının Perşembe günü çok ihtiyaç duyulan oksijenden oluşan üç büyük konteyner gönderdiğini söyledi.

Lemoyne, 800.000 doz aşının Fransız stoklarından geldiğini, ancak Paris'in BM destekli COVAX programını daha yoksul ülkelere aşı dağıtmak için de kullandığını söyledi.
Hangi tür aşıların gönderildiğini belirtmedi.
Deniz yoluyla yapılan sevkiyatların Ağustos ortasına kadar devam etmesi ve Tunus'un enfeksiyon ve hastaneye yatışlardaki keskin artışla başa çıkmasına yardımcı olacak ekipman, maske ve diğer temel malzemeleri getirmesi bekleniyor.
Avrupa'daki ve başka yerlerdeki diğer ülkeler, Tunus'un sağlık krizinden çıkmasına yardımcı olmak için devreye giriyor.


Tunus, pandemide herhangi bir Afrika ülkesinden daha fazla kişi başına ölüm bildirdi ve son haftalarda dünyada kişi başına düşen en yüksek günlük ölümler arasında yer aldı.
Sağlık Bakanlığı'na göre, nüfusu 12 milyondan az olan ülke, toplamda 18.000'den fazla virüse bağlı ölüm kaydetti.
Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied Çarşamba günü orduya pandemiye karşı ulusal müdahalenin liderliğini devralmasını emretti.
TAP haber ajansının bildirdiğine göre, Başbakan Hichem Mechichi geçen hafta dokuz eyalet valisine COVID-19 hastaları için özel hastanelere, kamu hastanelerinde oksijen kalmadığı için el koyma emri verdi. Tunus hastaneleri, nüfusun onda birinden daha azının tam olarak aşılandığı akut oksijen, personel ve yoğun bakım yatak sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı.
Tunus'un Akdeniz'deki tatil beldesi Sousse'de, yorgun sağlık görevlileri artan koronavirüs ölümlerini durdurmak için mücadele ediyor, hasta yataklarının yanında umutsuzca oksijen kaynaklarını ve sahilde güneşte dinlenen turistleri izliyor.
Tunus'un başkentinin güneydoğusundaki Sousse'deki hastanenin yoğun bakım başkanı Khaled Ben Jazia, "Üç saat içinde oksijen olmayacağı söylendiğinde, stresli oluyor" dedi.
"İki gün önce sadece bir saatlik oksijen kalmıştı. Bitirirsek felaketi hayal edebiliyor musunuz? Hiç bu kadar stresli olmamıştım... Her ihtimale karşı hastaların yatağının yanında şişelerle birlikteydik."
Hastanede sağlık görevlileri, kamyonun taze oksijen tüplerini geri getirmesini endişeyle bekledi.
Ben Jazia, "Kamyona eşlik eden eskortun sirenini duyduğumuzda çok rahatladık" dedi.
Pandemi ile başa çıkmak için bir yıldan fazla süren yoğun çalışmaların ardından sağlık personeli yıprandı.
Çarşamba günü, başbakanın hastane personelinin izin alamayacağını açıklaması öfkeye yol açtı.
Sousse hastanesi acil servis başkanı Zied Mezgar, "Bekliyoruz, ancak insan kaynakları ve lojistik destek eksikliği nedeniyle durum tehlikeli" dedi.
Felaket hasta akınından değil, bakım verenlerin bitkinliğinden gelecek.”
Krize rağmen ülke ziyarete açık ve tur operatörleri ile gelen aşılı veya aşısız kişiler için karantina yok.
Sousse'deki Bellevue Park otelde, Akdeniz tatil beldesindeki yaşam neredeyse normal bir şekilde devam ediyor gibi görünüyor.
Havuz başında bronzlaşan 71 yaşındaki Alman turist Doris Brecking, "İki iğnem oldu" dedi ve ekledi: “Hastanede hasta insanlar var ama burada otelde sağlık kurallarına göre her şey yolunda... Korkmuyorum.”
Birçok turistin geldiği Fransa, Tunus'u seyahat "kırmızı listeye" aldı, ancak çifte aşı olan kişilerin oraya gitmesine izin verdi.
Lüksemburglu bir güzellik uzmanı olan Fransız turist Stephanie Wilmert, "Buraya geri dönme arzusu çok güçlüydü" dedi.
Aşı oldu ama yine de temkinli olduğunu söyledi.
"Bazen 'bitti' deriz ama hayır, asla bitmez."
Tunus, pandemi krizinden uzak, GSYİH'nın yaklaşık onda birini oluşturan ekonomik bir sütun olan turizmdeki krizi desteklemeye çalışıyor.
Cironun üçte bir oranında azaldığı Bellevue Park otelinin yöneticisi Nizar Marghli, “Uyum sağlamamız gerekiyor” dedi.

(Dış Basın)