Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) lideri Marine Le Pen, RN'nin geçen haftaki bölgesel seçimlerdeki yenilginin ardından giderek merkeze yöneldiği yönündeki eleştirilere yanıt verdi ve bir değişiklik olmadığını savundu.
Marine Le Pen, parti toplantısında büyük bir farkla dördüncü kez RN lideri seçildi.
Seçim sonrası konuşmasında Le Pen, partinin "sağlıklı bir geçiş sürecinde" olduğunu ve babasının liderliğinin aşırı sağ politikalarına geri dönmeyeceğini söyledi.
Le Pen, "Partimiz sağlıklı bir değişim yaşıyor" dedi. Ulusal Cephe'nin (RN'den önceki parti) eski günlerine geri dönmeyeceğiz. Son 10 yılda elde ettiğimiz en önemli başarı elde ettiğimiz ideolojik zaferdir, bunu anlamak için ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti'nin (LR) muhafazakar seçmenlerini dinlemek gerekir.
Marine Le Pen, 1972'de Ulusal Cephe'yi kuran babası Jean-Marie Le Pen'in siyaseti bırakıp daha sonra aşırı sağ, göçmen ve AB karşıtı söylemleri yumuşatmasının ardından parti başkanlığına seçildi. Parti merkez sağ eğilime dönüyor.
Ülkede son yıllarda etkili olan terör saldırıları, göç ve ekonomik sorunların ardından Marine Le Pen oy oranını önemli ölçüde artırdı.
Fransız seçim sisteminin iki turlu olması nedeniyle Le Pen, yüksek oy oranına rağmen bu başarısını Meclis'teki sandalye sayısına yansıtamıyor.