El Cezire'nin haberine göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıya karşı yapılan protestolara atıfta bulunan Fransa İçişleri Bakanı, "2014 yılında kamu düzenine yönelik ciddi rahatsızlıklar kaydedildi." dedi.

Başbakan, "Valilere özellikle uyanık ve sağlam olmaları için talimatlar verildi." diye de ekledi.

Eylemciler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun hava bombardımanına karşı gösteri yapmak için Paris'in kuzeyindeki Barbes semtindeki protestoya çağrıda bulunmuştu.

Enklavın sağlık yetkililerine göre Pazartesi gününden bu yana Gazze'de 27'si çocuk olmak üzere 100'den fazla kişi hayatını kaybederken, İsrail'in ağır saldırıları sonrasında 580'den fazla kişi de yaralandı.

Gazze'deki iktidardaki siyasi taraf Hamas'ın roketli saldırılarından İsrail'de en az altı İsrailli ve bir Hindistan uyruklu hayatını kaybetti.

Şiddet olaylarındaki artış, işgal altındaki Doğu Kudüs'te haftalarca süren gerginliğin ardından, çok sayıda Filistinli ailenin Şeyh Jarrah mahallesindeki evlerinden zorla çıkarılmasıyla ilgili mahkeme kararıyla ilgili olarak geldi.

AFP haber ajansı tarafından görülen bir genelgede Darmanin, yerel polis şeflerini "ibadet yerlerinin, okulların, kültür merkezlerinin ve Yahudi cemaatinin işletmelerinin korunmasını" güvence etmeye de çağırdı.

Temmuz 2014'te İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı kınamak için Fransa'da çok sayıda gösteri yapıldı.

19 Temmuz 2014'te, binlerce protestocu Barbes'teki gösteri yasağına karşı çıktı ve miting hızla saatlerce süren şiddete dönüştü.


'Gösterİ bir haktır'

Darmanin'in duyurusu, protestoları iptal etmek için bir neden olmadığını söyleyen aktivistler ve politikacılar tarafından eleştirildi.

Fransa Parlamentosu Üyesi Elsa Faucillon, Darmanin'e cevaben attığı bir tweette, "Gösteri yapmak, garantörü olman gereken bir haktır." dedi.

"Ve bu durumda, ülkemizin saldırıların nedenlerine sessiz kalması göz önüne alındığında, bu bana bir görev gibi geliyor!"


Merkezi Paris'te bulunan gazeteci Sihame Assbague, Darmanin'in Filistin yanlısı protestoları yasaklama kararının "İsrail işgal güçleriyle Fransız sömürgeci dayanışması" da dahil olmak üzere iki nedenden dolayı olduğunu söyledi.

"Sömürge karşıtı siyasi seferberlikleri desteklemiyorsunuz." diye de ekledi.

Adalet ve Özgürlükler Komitesi başkanı Yasser Louati Paris'ten El Cezire'ye verdiği demeçte, "[Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel] Macron ve Darmanin istese de istemese de yürüyeceğiz" dedi.

"Filistinlilerin var olma ve kendilerini savunma hakları var. Bombalara ve etnik temizliğe karşı koyabilirlerse, göz yaşartıcı gaza maruz bırakabiliriz ve onlar için tutuklayabiliriz." dedi.

Dayanışma grup başkanı tutuklandı
Çarşamba günü Fransız yetkililer, Paris'te barışçıl bir miting düzenlemeyi planlayan Filistin dayanışma grubu Association France-Palestine Solidarite (AFPS) başkanını tutukladılar.

Bertrand Heilbronn, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen bir toplantıya katıldıktan sonra tutuklandı. AFPS tarafından yapılan açıklamaya göre,Kendisine milletvekilleri ve sendika temsilcileri eşlik etti.

Dayanışma grubu Çarşamba günü Filistinlilere destek için gösteri çağrısında bulunmuştu.

Perşembe günü AFPS, Heilbronn'un serbest bırakıldığını duyurdu.