2022 Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Nisan 2022'de yapıldı. İlk iki aday Macron ve Le Pen arasında 24 Nisan 2022'de ikinci tur yapılacak. 2002 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana hiçbir cumhurbaşkanı yeniden seçilmedi. 24 Nisan’da Macron yeniden seçilirse, Jacques Chirac’tan sonra ikinci dönemine devam edebilen ilk cumhurbaşkanı olacak.

 

İlk turun gayriresmi sonuçları Macron’u %27,6, Le Pen’i %23,4 oranında gösteriyor. Oy oranlarının yakın olması ve Le Pen’in öngörüldüğü gibi arayı kapatmış olmasına rağmen, diğer adaylardan gelecek oyların dağılımı ile 24 Nisan’da Macron’un ipi göğüsleme şansı yüksek.

 

Oyların matematiği ise şöyle olacak: Le Pen’in dışındaki diğer aşırı sağcı aday Zemmour’un %7,1 oyu Le Pen’e gidecektir. Diğer merkez eğilimli adaylara oy verenlerin tercihi ise Macron olacaktır. Belirleyici olacak marjı yaratacak olan %22 oy almış Melenchon’un dağılımı. Melenchon aşırı solcu bir aday... Dolayısıyla tabanının Le Pen’i desteklemesi normalde beklenmez. Ancak Fransa’da merkez partilerin son yıllarda oy oranları düşmüş durumda. Bu da belli oranda risk yaratıyor. Yine de bunun Le Pen’i %50 üzerine çıkaracak bir aritmetik yaratma ihtimali düşük görünüyor.

 

 

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları 1. tur… Kaynak: Çıkış anketleri

 

Grafikte Fransız – Alman 10 yıllık tahvil faiz spreadinin gelişimini görüyorsunuz. Seçimler öncesinde açılan spread, en son 2017 Fransa seçimlerinde (yine Macron ve Le Pen’in yarıştığı) ve 2020 Covid krizinde bundan daha fazla bir açılma göstermiş durumda. Macron’un 24 Nisan’da yeniden seçilmesi veya seçilme olasılığının yüksek görülmesi, spreadi biraz gevşetecektir. Avrupa bonoları için asıl mesele ise Rus krizinden etkilenme derecesi ile ABD tahvil faizleri ile yaşanacak ayrışma olacaktır. Çin’in Covid kapanmalarının da denkleme eklenmesi tahvil piyasasında asimetriye neden olmakta. Bu nedenle faizler aynı doğrultuda hareket etmeyecek ve enflasyona karşı daha proaktif hareket eden bir Fed’e ve daha çekinden bir ECB’ye uyumlu bir ABD – Alman faiz spreadi göreceğiz. Fransa seçimlerinden gelen risk şimdilik minimal derecede görünüyor. 

 

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı