Fransa savcılığı yaptığı açıklamada, mahremiyetin ihlali, verilerin yasa dışı kullanımı ve yasadışı casus yazılım satışı da dahil olmak üzere bir dizi olası suçlama hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Fransız hukukunda yaygın olduğu gibi, soruşturma şüpheli bir failin adını değil, sonunda kimin kovuşturulacağını belirlemeye çalışıyor. İki gazeteci ve Fransız araştırma sitesi Mediapart tarafından yapılan yasal şikayetin ardından başlatıldı.

Küresel bir medya konsorsiyumu tarafından bu hafta yayınlanan bir araştırma, NSO müşterileri tarafından amiral gemisi Pegasus casus yazılımı tarafından potansiyel gözetim için seçildiği iddia edilen 50 ülkede 1.000'den fazla kişi buldu. Aralarında Fransa'daki gazeteciler ve politikacılar da vardı.
Sızan verilere dayanarak, konsorsiyum, Paris merkezli kâr amacı gütmeyen gazetecilik Yasak Hikayeler ve insan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü tarafından elde edilen 50.000'den fazla cep telefonu numarası listesinden hedefler belirledi ve bunları 16 haber kuruluşuyla paylaştı.

(Dış Basın)