Avustralya'nın Fransız denizaltıları için Amerikan ve İngiliz teknolojisi lehine milyarlarca dolarlık bir siparişi iptal etme kararı, uzun zamandır Batılı müttefikler arasında eşi görülmemiş oranlarda diplomatik bir anlaşmazlığa yol açtı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerini "ikiyüzlülük, küçümseme ve yalan" gerekçesiyle geri çağırdı.

On milyarlarca avroluk ekonomik zararın yanı sıra, Fransa, Avustralya ve ortaklarının sorunu ele alma biçiminden rahatsız olduğunu söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "İyi anlaşamıyoruz çünkü bu iğrenç bir durum" dedi.

Fransız hükümeti Pazar günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile önümüzdeki birkaç gün içinde bir telefon görüşmesi yapacağını söyledi.

Avustralya'nın stratejik uyumu
Avustralya Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fransız yapımı 12 dizel elektrikli denizaltı satın almak için 50 milyar avroyu (59 milyar dolar) aşan bir sözleşmeden vazgeçeceğini duyurdu.


Bunun yerine Avustralya, ABD ve İngiltere'nin AUKUS kısaltmasıyla bilinen ileri teknolojileri paylaştığını görecek yeni bir ittifak altında en az sekiz ABD nükleer enerjili denizaltısını konuşlandıracak.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison Çarşamba günü yaptığı açıklamada, üç ülkenin "yeni bir gelişmiş üçlü güvenlik ortaklığı" üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Hareket, Avustralya'nın ABD ile stratejik uyumunu pekiştiriyor ve Pasifik'teki deniz güç dengesini değiştirebilir. Planın bir parçası olarak Avustralya, Güney Çin Denizi'ndeki bölgelerde rutin devriyeler düzenleyebilir.

(Çeviri Haber-Dış Basın)