Efsane #1: Finansal sağlık söz konusu olduğunda, geliriniz bilinmesi gereken en önemli sayıdır.
Net değerinizle tanışın. Net değer = varlıklarınız (eviniz, arabanız, mücevherleriniz ve banka ve yatırım hesaplarınızdakiler gibi sahip olduğunuz her şeyin değeri) yükümlülüklerinizden (ipotek, araba kredisi ve diğer borçlar gibi borcunuz) eksi. Spoiler: Seninki negatif olabilir. Tamam, sorun değil. Bugün nerede olduğunuzu anlamak ve sayınızı büyütmek için bir plan yapmak önemli olandır.

Efsane #2: Kredi kartınızda bakiye taşımak, iyi kredi oluşturmanın anahtarıdır.
Tam olarak değil. Aslında, kredi kartınızda bakiye taşımak kredi puanınızı düşürebilir. Yani bunu yanlış almak sana paraya mal olabilir ve itibarını zedeleyebilir. Kredi oluşturmanın amacı, gelecekteki borç verenlere (sizi bir ipotek veya araba veya biz kredisi için onaylayabilir) paralarıyla güvenebileceğinizi göstermektir. Bunu, kartınızdan bir şey talep larak ve fatura ödenmeden önce ödeyerek yapabilirsiniz. Borç bakiyesi gerekmez. Skorunuzu buradatutmak için birkaç ipucu daha aldık.

Efsane #3: Yatırım yapmak için çok paraya ihtiyacınız var.
False. Yatırım yapmak için zengin olmanıza gerek yok, ama zengin olmak için yatırım yapmanız gerekiyor. Şimdi başla. Birçok yatırım uygulaması ve hizmeti, kesirli hisseler (diğer adıyla küçük hisse senetleri ve fonlar) satın almanızı sağlar. Yani aynı anda sadece birkaç dolar yatırım yapabilirsiniz. Şimdi biraz yatırım yapmak, daha sonra daha fazla yatırım yapmayı beklemekten daha akıllıca olabilir.

Örnek: Ayda 100 USD yatırım yaparsanız ve yıllık ortalama %7 getiri elde ederseniz, 40 yıl içinde yaklaşık 240 bin DOLAR değerinde bir portföye sahip olursunuz. Ancak 10 yıl beklerseniz, iki kat daha fazla yatırım yaparsanız - yani 30 yıl boyunca ayda 200 $ - genel olarak daha az yatırım yaparsınız. Yaklaşık 230 bin dolar. Oku: Piyasada zaman önemlidir. Şimdi alışkanlık haline gel, sonra maaşın büyüdükçe daha fazla yatırım yap.

Efsane #4: Kiralamak para israfıdır.
O kadar net değil. Kiralama, özkaynak oluşturmanıza yardımcı olmaz, ancak çok fazla ev sahibi olma maliyeti (düşünün: faiz, vergiler, sigorta) da yoktur. Bu harcamalardan kaçınmak, borcunuzu ödemek ve yatırım yapmak için daha fazla alan bırakabilir - net değerinizi büyütmenin iki yolu. Kiralama, gerektiğinde hareket etme esnekliği de sağlar. Evinizi satın aldıktan sonra çok erken satarsanız, özkaynak olarak inşa ettiğiniz parayı kapanış maliyetlerine ve sermaye kazançları vergilerineharcayabilirsiniz.

Efsane #5: Acil durum fonunuzda altı aylık masraflara ihtiyacınız var.
Sihirli bir numara olmadığını biliyorum. Uzmanlar genellikle altı aya kadar yaşam masrafı tasarrufu öneriyorlar. Ama herkesin ihtiyacı farklıdır. Örnek: Diğer kişileri (çocuklar veya iş ortağı gibi) destekliyorsanız, serbest meslek sahibiyseniz veya savunmasız bir sektörde çalışıyorsanız daha fazla tasarrufa ihtiyacınız olabilir. Hedef numaranızı bulmak için bir finansal acil durum düşünün (bir yıllık pandemi akla gelir). Gelir kaybına neden olduysanız, hangi masrafların karşılanması gerekir? Ne kadar çabuk yeni bir iş bulabildin? Temel olarak, geleceğiniz hakkında ne kadar belirsiz olursanız, acil durum tasarruflarınızao kadar fazla eklemelisiniz.