Filistinliler, İsrail'in işgal ettiği topraklarını geri istiyor. İsrail ise işgal ettiği toprakları daha da genişletmek için operasyonlar düzenliyor. Son günlerde Şeyh Jarrah'ta Filistinliler evlerinden çıkarılıyor ve yerlerine İsrailliler yerleştiriliyor. İki gün önce Şeyh Jarrah'taki ailesinin evine yerleşen bir İsrailli işgalciye tepki gösterdiği anlar videoya çekilen görüntüdeki kadın, aile evini işgal eden İsrailliye, "Burası benim büyüdüğüm ev, ailemin evi... Bu ev senin değil, bu evden çıkmanı istiyorum!" diye tepki gösterirken, evdeki işgalci ise, "Burası artık benim evim! Burada ben oturmasam başka bir Yahudi oturacak..." diye cevap veriyor. 

Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin, Yahudileri mahallelerine yerleştirilmek istenmeleri geniş çapta bir Filistin davasına dönüştü. Filistinliler, İsrail askerine karşı sivil bir direnis sergiliyor ve silahlı askerlere karşı mukavemet geliştirerek karşı koyuyor. 

İSRAİL İŞGALİNE BM KAYITSIZ KALMADI

Birleşmiş Milletler (BM)'in Orta Doğu barış sürecinden sorumlu özel koordinatörü Tor Wennesland, İsrail'i uluslararası insani hukuktaki yükümlülükleri doğrultusunda yıkım ve tahliyelere son vermeye çağırdı. 

Tor Wennesland yaptığı açıklamada, "Şeyh Jarrah ve işgal altındaki Doğu Kudüs'teki diğer mahallelerdeki Filistinli mülteci ailelerin tahliyesi ile ilgili son gelişmeler de son derece endişe vericidir." dedi. 

Wennesland, "Sadece son birkaç gün içinde, aralarında bir kadın ve bir çocuğun da bulunduğu iki Filistinli, İsrail güvenlik güçleri (ISF) tarafından çatışmalar veya saldırılar bağlamında ayrı olaylarda öldürüldü." açıklamasında bulnurken, Filistin'de gerginliğin alevlenmesi üzerine, ilhak edilmiş doğu Kudüs'te İsrail polisiyle gece boyunca çıkan çatışmalarda 22 Filistinlinin yaralandığı açıklandı.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı