Açıklamada, İsrail Savunma Bakanı Gantz'ın Filistin lideri Abbas'la "güvenlik, sivil ve ekonomik görüşmeler" için Batı Şeria şehri Ramallah'a gittiği duyurudlu.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Başbakan Naftali Bennett'in Haziran ayında göreve başlamasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da iki taraf arasında ilk üst düzey görüşme için Filistin Yönetimi (PA) Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

İsrail savunma bakanlığından yapılan açıklamada, "Savunma Bakanı Benny Gantz, güvenlik politikası, sivil ve ekonomik meseleleri görüşmek üzere [Pazar] akşam bir araya geldi" dedi.

İsrail hükümeti koalisyonunda merkezci bir partinin başkanı olan Gantz, Abbas'a şunları söyledi: “İsrail, Filistin Yönetimi'nin ekonomisini güçlendirmek için önlemler almaya çalışıyor. Ayrıca Batı Şeria ve Gazze'deki güvenlik ve ekonomik durumların şekillendirilmesini de görüştüler.

"Daha fazla iletişim kurmaya devam etmeyi kabul ettiler."


Toplantıya İsrail'in Filistin topraklarındaki sivil işlerden sorumlu askeri şube başkanı Ghasan Alyan, üst düzey Filistin Yönetimi yetkilisi Hüseyin el-Şeyh ve Filistin istihbarat şefi Majid Faraj katıldı.

El-Şeyh toplantıyı Twitter'da doğrularken, Gantz'ın ofisi, savunma bakanı ve Abbas'ın daha büyük görüşmelerin ardından "bire bir görüşmeler" yaptığını söyledi.

'Statükoyu korumak'
Bennett, Filistin devletine karşı çıkan ve daha önce güçlü bir yerleşimci lobi konseyine liderlik eden sadık bir milliyetçidir.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki ilişkiler son yıllarda önemli ölçüde kötüleşti.

2009'dan 2021'e kadar iktidarda olan eski İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Filistinliler tarafından alay konusu oldu.

Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşimlerinin istikrarlı bir şekilde genişlemesini denetlerken ve Doğu Kudüs'ü işgal ederken, kalıcı barışı sağlamak için önemli bir çaba göstermedi. Yerleşimler ve karakollar uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.

Netanyahu, İsrail'deki ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması gibi İsrail yanlısı politikaları destekleyen eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından desteklendi. Abbas, o yıllarda en çok ABD ve İsrail ile temasını kesti.

Ayrıca birkaç normalleşme anlaşması imzaladı ve Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Fas ve Bahreyn de dahil olmak üzere Arap devletleriyle diplomatik ilişkiler başlattı - Filistin liderliği tarafından "Filistin davasına hain bir bıçaklama" olarak reddedilen hamleler.

Bennett'in ofisi, İsrail'in solcu politikacılar ve şahinleri içeren ideolojik olarak çeşitli koalisyonunun yeni bir barış görüşmeleri turu başlatma planı olmadığını açıkça belirtti.

Ancak üst düzey İsrailli yetkililer, Batı Şeria'dan ayrılan ve İsrail tarafından ablukaya alınan bir Filistin yerleşim bölgesi olan Gazze Şeridi'ni yöneten grup Hamas ile yeni bir çatışmaya ilişkin endişeler arasında Filistin Yönetimini güçlendirme arzusunu dile getirdiler.

İsrail'in Mayıs ayında Gazze'ye 11 gün süren saldırısında 265 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail'de 13 kişi öldü. Mısır'ın aracılık ettiği ateşkese rağmen çatışmalar devam ediyor.


Abbas'ın Filistin Yönetimi, önde gelen bir aktivistin Filistin gözaltında öldürülmesinin ardından temel haklara yönelik baskılar nedeniyle artan küresel eleştirilere maruz kaldı.

Geçen hafta, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, Abbas ve Filistin Yönetimi'nin önde gelen eleştirmenlerini ön plana çıkaran bir dizi tutuklamayla ilgili endişelerini dile getirdi.

2005 yılında dört yıllık bir dönem için iktidara gelen Abbas'a desteğini Haziran ayındaki son ankette gösteren Filistin Yönetimi, yaygın bir şekilde yozlaşmış ve otoriter olarak görülüyor.

(Çeviri Haber-Dış Basın)