Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki gerginliğe dikkat çekilerek, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Kudüs'teki gerilimi artırarak İsrail'de hükümet kurma çabalarını boşa çıkarmaya çalıştığı vurgulandı.
Açıklamada, "Netanyahu kendini kurtarmak için Kudüs'e karşı saldırganlığını artırıyor" denildi. Açıklamada, İsrail polisinin Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Bölgesi'nde Katar merkezli El Cezire televizyon ekibi de dahil olmak üzere gazetecilere yönelik saldırısına da atıfta bulunuldu: "Netanyahu, bir sonraki İsrail hükümetini engellemenin Kudüs'teki gergin durumun üstesinden geleceğine inanıyor, çünkü bu Filistin topraklarının geri kalanında ve bölgede güçlü bir tepkiye neden olabilir."
Açıklamada, uluslararası ve bölgesel çabaların, başta Hamas ve İsrail olmak üzere Filistinli gruplar arasında varılan ateşkesi pekiştirmede ve Filistin halkına yönelik "sürekli saldırganlığı" durdurmada başarısız olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
İsrail polisi dün işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinlilere destek için müdahale etti ve eylemin ardından Katar merkezli Al Jazeera kanal ekibine saldırdı.
Kameraman Nabil Mazavi'ye saldıran ve kamerasını kıran İsrail polisi, muhabir Givara el-Budeiri'yi döverek gözaltına aldı.
Al Jazeera, Twitter hesabından İsrail'in Budeiri'yi saatlerce gözaltında tuttuktan sonra serbest bıraktığını ve 15 gün boyunca Kudüs'ün Şeyh Jarrah Bölgesi'ne girmesini yasakladığını duyurdu.

İSRAİL'DE HÜKÜMET ÇABALARI
İsrail'de 23 Mart seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, koalisyon hükümeti kurmak için Başbakan Netanyahu'yu atadı.
Netanyahu, hükümeti kurmak için yeterli desteği bulamadığı için 4 Mayıs'ta Rivlin'i yeniden atadı. Bunun üzerine Rivlin, 5 Mayıs'ta koalisyon hükümeti kurma yetkisini Netanyahu'nun rakibi Yesh Atid Partisi'nin lideri Yair Lapid'e verdi.
Lapid, 7 muhalefet partisiyle koalisyon hükümeti kurmayı kabul etmişti.
Netanyahu'yu koltuğundan kaldıracak bir koalisyon hükümeti kurmak için 14 Haziran'a kadar Parlamento'da güven yemini etmesi gerekiyor.

NETANYAHU'NUN 12 YILLIK BAŞBAKANLIĞI SONA ERİYOR
Yamina (Sağ) Partisi lideri Naftali Bennett-Lapid liderliğindeki koalisyon hükümeti, belirlenen süre içinde Parlamento'dan güvenoyu alırsa, Mart 2009'dan bu yana İsrail başbakanı olan Netanyahu'nun görev süresi sona erecek.
İsrail'de koalisyon hükümetinin kurulması için 61 milletvekiline ihtiyaç duyulurken, söz konusu koalisyona katılmayı kabul eden partilerin toplam milletvekili sayısı 62'dir.
Ancak Yamina Partisi Milletvekili Nir Orbach, Lapid ile bir koalisyona güvenoyu vermeyeceğini açıkladı.
Orbach ile koalisyon kurmayı kabul eden partilerden bir başka milletvekili güvenoyu vermezse, söz konusu hükümet yeterli sayıya ulaşamaz.
Bu nedenle koalisyon hükümetinin oluşumu henüz tamamlanmamıştır.