Filipinler'deki Taal yanardağının buhar püskürtmeye başlaması, havayı zehirli gazla doldurması nedeniyle 2 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bir gölün üzerinde oturan Taal, birkaç gündür kükürt dioksit püskürterek Manila ve çevresindeki birkaç il üzerinde kalın bir sis oluşturuyor.

Eyalet afet yetkilisi Joselito Castro, AFP haber ajansına verdiği demeçte, hükümetin göl kıyısındaki mezraların tahliyesi çağrısından bu yana en az 2400 kişinin kaçtığını söyledi.

“Önümüzdeki günlerde daha fazla sakinin tahliye edilmesini bekliyoruz” diyen Erdoğan, ya koronavirüs pandemisi tarafından kapatılan okullara ya da akrabalarının evlerine sığındıklarını da sözlerine ekledi.

Taal, yoğun sismik aktivite bölgesi olan Pasifik “Ateş Çemberi” üzerindeki konumu nedeniyle periyodik olarak patlamalar ve depremler tarafından etkilenen bir ülkedeki en aktif volkanlardan biridir.

Manila'nın sadece 50 km (30 mil) güneyinde yer alır ve geçtiğimiz haftanın büyük bölümünde başkentte güneşi kapatan volkanik dumanı boşalttı.


Sivil savunma yetkilileri, mevcut patlamanın en kötü senaryosu altında 317.000'den fazla insanın yanardağdan zehirli gaz emisyonlarına karşı savunmasız olabileceği konusunda uyardı.

 

 

(Dış Basın)