Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ'nün gelir kaynaklarında ve para transferinde "kripto para"yı kullandığı, bu yolla himmet toplandığı iddia edildi. Para naklinin banka sistemleri üzerinden yapılmadığını belirten kaynaklar, örgütün bu sayede MASAK ve SPK gibi kurumların da dikkatini çekmeden himmet topladıkları iddia edildi.  Sadece Türkiye'den her yıl milyarlarca dolar paranın örgüte aktığı belirtilirken, Thodex' vurgunun da tesadüf olmadığı aktarılıyor. Uzmanlar konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde, bu kadar büyük bir operasyonun altında FETÖ'nün parmağı olduğu görüşünde hem fikir.

Türkiye'de kripto para piyasalarında başlayan dolandırıcılık krizi büyüyor. Olayın perde arkasında ise akıllara bile gelmeyecek derecede büyük bir tezgah var. Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) özellikle darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'nın ardından gelir kaynaklarında ve para transferinde büyük ölçüde zayıflatıldığı, örgütün para transferinde "kripto para ticaretinin" ilk sıraya yerleştiği savunuluyor. Tüm bu işlemlerin örgüt üyesi kripto FETÖ'cüler tarafında yürütüldüğü vurgulanıyor.

Uzmanlar konuya ilişkin değerlendirmelerinde, FETÖ'nün bu yolla halen himmet parası topladığını, kripto para ticareti ile büyük kârlar elde edildiğini, bu ticaret bir banka sistemi üzerinden yapılmadığını ve dolayısiyle Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kurumların dikkatini çekmeden yolalrına devam ettikleri belirtiliyor. Terör örgütü için büyük avantaj sağlayan bu durum sadece Türkiye'den her yıl milyarlarca doların örgütün merkezine aktarıldığını ortaya koyuyor.

FETÖ yapılanmasının sosyal medya platformları başta olmak üzere dijital dünyayı çok iyi kullandıkları belirtilirken, özellikle 15 Temmuz sürecinde örgütün siber yapılanması yurtdışına çıkardığı, CIA destekli bir beyin takımı olan örgütr üyelerinin kripto para sektörüne entegre edildiği savunuluyor. FETÖ'nün ilk kripto para borsasını Nijerya'da kurduğu, buradan tüm Afrika ülkelerinde aktif hâle getirildiği de uzmanların savunduğu bir diğer görüş.

Türkiye gazetesine konuşan kaynaklar, " Thodex'in Türkiye'de faaliyet gösterip ve ABD'den ilk lisans alan şirket olmasının tesadüf olması beklenemez. Bu denli büyük bir operasyonun altında FETÖ'nün parmağı olduğu aşikâr. Geçtiğimiz yıllarda örgütün gelir kaynaklarına yönelik yapılan operasyonlarda birçok kripto para trafiğine de rastlandığını gördük. MASAK ekipleri düzenlediği operasyonlarda bazı şirketlerin bilgisayar kayıtlarında kripto para cüzdanı şifrelerine rastladı. Bu yolla büyük para transferleri yapıldığı ortaya çıktı. FETÖ, kripto para trafiğinden yalnızca para kazanmıyor. Aynı zamanda Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşu da fonlamaya devam ediyor. Yeni siyasi yapılanmalar, muhalif medya ve bazı düşünce kuruluşları bu para trafiğinin içinde. Türkiye'de kriz var algısı ile vatandaşların tedirgin olması ve kısa yoldan para kazanma hayali kurması bir operasyondur. Kripto paraların büyük kazanç elde edilen bir yatırım aracı olduğu söylemleri de bunun devamında olan bir plandır. Örgüt son 5 yılda bu yolla yalnızca Türkiye değil birçok ülkeden büyük gelir elde etti" diye konuştu.