Altın FED toplantısında son iki ayın zirvesinden geri dönerek, yüzde 1’in üzerinde değer kaybı yaşadığı bir seansı geride bıraktı. 1848 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, seans boyu satıcılı bir seyirle dikkat çekti. FED beklendiği üzere faiz artırıma gitmezken, enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde olması dolayısıyla sıkılaşmanın gerekliliğini vurguladı. Karar sonrası FED Başkanı Jerome Powell kameralar karşısına geçerken, Başkan Mart ayında faiz artırımı yapmak niyetinde olduğunu vurguladı. Mart ayında faiz artırımı yapacaklarına dair ortamlara gözlemlemeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Powell,gerekirse daha da sıkılaşacak adımlar atacağına dair mesaj verdi. Başkanın şahin tondaki söylemler altını satış baskısı altına alırken, 1814 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilmesine sebep oldu. 1819 dolar/ons seviyesinden günü tamamlayan sarı maden, günlük bazda yüzde 1,5 kaybı hanesine yazdı.

 

Gümüş dünkü seansı da kırmızıda kapatırken, üst üste dördüncü seansı da kayıpla tamamladı.  Dünkü seansı 23,52 dolar/onstan tamamlayan beyaz maden, yüzde 1,2 kayıpla seansı tamamladı. Bu kapanışla birlikte gümüş son bir haftada elde ettiği tüm kazançları geri vermiş oldu.

 

Platin dünkü seansta 1067 dolar/ons seviyesini kadar uzanarak, son iki ayın en yüksek seviyesini kaydettiği bir günü geride bıraktı. Platin seans sonuna kadar bu seviyede kalmayı başaramasa da günü 1036 dolar/ons seviyesinden tamamlayarak, seansı 1027 dolar/onstan yüzde 0,8 kazançla tamamladı.

 

Paladyum dünkü seansta yüzde 6’nın üzerinde değer kazanırken, üst üste yedinci seansı da artıda kapatmış oldu. 2320 dolar/ons seviyesinden hanesine yüzde 6,1 günü tamamladı ve günü bu seviyeden kapatan paladyum son 4 ayın en yüksek seviyeden kapanışını yapmış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda işlemler dünya fiyatlarının üzerinde seyretmeye devam ederken, dünkü seansta da işlemler 3 dolar/onsla gerçekleşti.  Hacim açısından ortalamanın üzeri sayılacak bir gün geride kalırken toplamda 2346 kg altın ve 231 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı