Sosyal ağın bağımsız Gözetim Kurulu, hesabı şiddete teşvikten dört ay önce askıya alındıktan ve 6 Ocak'ta ölümcül Capitol isyanına yol açtıktan sonra platformun yasaklanmasını onayladı. 

Yönetim kurulu, askıya alma kararını onaylarken verdiği yoldan Facebook'u sorumlu tuttu. Kurul, devam eden ciddi şiddet riskinin o sırada Facebook'un askıya alınmasını haklı çıkardığını söyledi, ancak "Facebook'un 'belirsiz' askıya alma uygulamasının uygun olmadığını söyledi. Yönetim kurulu, Facebook'un "belirsiz, standart dışı bir ceza" uygulayarak ve ardından davayı çözmek için ona atıfta bulunarak sorumluluktan kaçmaya çalıştığını söyledi. Yönetim kurulu, Facebook ve Trump'ın 6 Ocak'taki iki gönderisinin hem Facebook hem de Instagram için içerik standartlarını "ciddi şekilde kullandığı" konusunda hemfikirdi. İlk yazıda "Seni seviyoruz. Çok özelsiniz", "büyük vatanseverler", ikinci yazıda "günü sonsuza kadar hatırla" dedi. Kurul, Facebook'un şiddetli övgüye karşı kurallarını öğrendiğini söyledi. Kurul, Facebook'un 7 Ocak'ta uyguladığı "cezayı" yeniden incelemek ve "cezanın ciddiyetini ve gelecekte zarar görme olasılığını yansıtan" başka bir cezaya karar vermek için altı ayı olduğunu söyledi. Yönetim kurulu, yeni cümlenin "açık, gerekli ve orantılı" olduğunu ve Facebook'un ağır ihlaller konusundaki kurallarına uyduğunu söylüyor. Yönetim kurulu, Facebook'un Trump'ın hesaplarını geri yükleme kararının şirketin daha fazla ihlal edilmesini derhal ele alabileceğini söylüyor.

Ayrıca Trump, Twitter hesabından daimi olarak engellenmişti. Tartışmalı karar Trump'ın askıya alınması, Facebook'un mevcut bir başkanı, başbakanı veya devlet başkanını ilk kez engellediği zamandı. Facebook'un gözetim kurulu, Trump yasağı hakkında halktan 9.000'den fazla yorum aldığını, bir dava hakkında bugüne kadarki en çok yorum aldığını söyledi. Pek çok akademisyen ve sivil haklar grubu, yönetim kurulundan Trump'ı Trump'ı kalıcı olarak yasaklamaya çağıran mektuplar paylaşırken, Cumhuriyetçi milletvekilleri ve bazı ifade özgürlüğü savunucuları kararı eleştirdi. İran'ın Baş Lideri Ayetullah Lideri Ali Khamenei, Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro ve Hindistan'ın Narendra Modi'ye bağlı vekilleri gibi sosyal medya şirketlerinin, kurallarını uygulayan veya çiğneyen diğer dünya liderlerine seyahat ettiği bazı yerlerde. Köz. Hak grupları ve aktivistlerin çağrılarıyla buluştu. Washington D.C'deki iki taraflı Politika Merkezi'nin eski bir Facebook siyasi direktörü olan Katie Harbath, "Umarım bunun için ortamı da düşünüyorlardır" dedi. "Bu uluslararası olarak nasıl görünüyor, uzun vadede neye benziyor?" ekledi.

Zuckerberg'in 2018'de ilk kez halka açık yüzdüğü fikrine sahip olan Denetleme Kurulu, şimdi eski Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve çok hukuklu uzman ve hak savunucusu da dahil olmak üzere 20 üyeye sahip. Kararlar sadece çoğunluk onayına ihtiyaç duyar. Facebook'un "Yüksek Mahkeme" olarak adlandırılan yönetim kurulu, bazı araştırmacılar tarafından yeni bir deney olarak selamlandı, diğer şüpheci eleştirmenler tarafından havaya uçuruldu veya dikkati şirketin daha sistemik sorunlarından uzaklaştırmak için bir PR dublörü olarak kabul edildi. Facebook tarafından tanınan 130 milyon dolarlık bir güven finanse edildi ve şimdiye kadar çok azı nefret söyleminden çıplaklığa kadar pek çok vakayı yönetti. Facebook'un tanıtım ilişkileri başkanı Nick Clegg, Ocak ayında Reuters'e Trump'ın yasakla ilgili davasından "çok emin" olduğunu ve Facebook'un politikalarının ve şartlarının her türlü "makul görüşe" uyduğunu söyledi.