Aromaterapi Uzmanı Eczacı Özlem Pamuk Yıldız evde uygulanabilecek bakım önerilerini anlattı. Cilt tipiniz uygun ise önce mutlaka peeling uygulanmasını öneren Yıldız, peelinten sonra, maske ve en son aşamda hidrolat denilen bitki suları ile tonik uygulanması yapılmasının altını çiziyor.

Maske uygulamadan önce eğer aktif akneli ve sivilceli bir cilt tipiniz yoksa mutlaka peeling yapılmalı. Bunun için mikro partiküller kullanılmasını öneriyoruz evde olan malzemeler arasında da en iyisi pudra şekeri. Pudra şekerini aynı oranda jojoba, baobab ya da nar çekirdeği yağı gibi sabit yağlardan biri ile karıştırın. Peelingin içerisine mutlaka sabit yağ konulması gerekiyor.Uçucu yağlar asla kullanılmamalı çünkü bu cildin tahriş olmasına neden olur.

1 tatlı kaşığı pudra şekeri kullanıyorsa, kullanılacak sabit yağ da mutlaka aynı oranda olmalı. Hassas bir cilt yapısı olanlar peeling uygularken hassas olan bölgelerde işlem yapmaktan çekinmeli. Örneğin, alın, çene, burun kenarları ve burun gibi bölgelere uygulanabilir. Hafif hafif ovarak uyguladıktan sonra ılık suyla durulayın.

Gözenekleri sıkılaştırıcı ve arındırıcı olması için, 3 damla paçuli, 2 damla ıtır yağı, 3 damla ölmez çiçek yağı ve bir damla da gül yağı ilave edilmiş maskeyi( macundan biraz daha yoğun) Peeling ten sonra yüze sürüyoruz.

Yüzü hafif ovacağımız için,peelingimize uçucu yağ koymadık yüzü tahriş etmesin diye, pudra şekeri ve sabit yağ kullandık. Maskeyi tüm yüze-göz çevresi hariç-uyguladıktan sonra 15 dakika bekletiyoruz ve yıkıyoruz.

Maske uygulaması

Üç çeşit kil var. Fransız yeşil kili,özellikle yağlı ve gözenekli ciltler için arındırıcı bir kil. Mavi cambriyan kili canlandırıcı,onarıcı tüm cilt tiplerici için, kırmızı kil hassas ciltlerin tercih etmesi gereken kil. Bu maskeyi hazırlarken dikkat edilmesi gereken, kil oranında su ve yağ kullanılması. Yani 40 gram kil kullanılıyorsa, yağ ve su karışımı toplamda 40 gram olmalı. Cildin yapısına göre yağları tercih edebilirsiniz.

Maskenin içerisinde konulacak yağlar cilt tipine göre tercih edilmeli örneğin, kuru ciltler,alman paptyası,lavanta,civanperçemi uçucu yağlarını ekleyebilir, hassas ciltler ise cildi besleyen civanperçemi,roman papatyası gibi cildi sakinleştiren uçucu yağları tercih etmeli.

Yağlı ciltler için maske tarifi : Bu maske akneyi tetiklemeyecek ve yağlılık oluşturmayacak bir maske.

40 gr Fransız yeşil kili

10 ml üzüm çekirdeği yağı

5ml jojoba/baobab yağı

25 ml hidrolat biberiye/neroli/ıtır/nane/kekik/lavanta (bitki suyu) (saf gül suyu da kullanılabilir)

Yağlı ciltler için tonik-hidrolat:

Biberiye,lavanta,neroli,ıtır,nane,kekik hidr.

Hassas Ciltler için maske:

40gr Kırmızı(rhassoul) kil

10 ml Nar çekirdeği yağı

5 ml Kuşburnu yağı

25 ml Papatya/civanperçemi/melissa hidrolatı

Hassas cilt tonik-hidrolat:

Paptya/lavanta/gül/ölmezçiçek/civanperçemi/melissa

Kuru ciltler için maske tarifi:

40 gr Kırmızı/mavi kil

10 ml Avokado/kayısı çekirdeği yağı

5 ml Kuşburnu yağı

25 ml Gül/lavanta/papatya hidrolatı

Kuru cilt tonik-hidrolat:

Gül,lavanta,papatya,melissa

Tabii burada bahsedilen hidrolatlar,gerçek distilasyon altı bitki suyudur.


Hibya Haber Ajansı