Tigrayan isyancıları, sekiz aylık savaşın keskin bir şekilde tersine çevrilmesinde kentin tam kontrolünü ele geçirdikten sonra Çarşamba günü, bölgesel başkent Mekelle çevresinde koşan Etiyopya ve Eritre birliklerini avlama sözü verdi.

Mekelle'deki insanlar, gelen Tigrayan savaşçılarının alkışlarla karşılandığını söyledi. Kuzeydeki Shire kasabasından alınan video görüntülerinde benzer sahneler vardı, burada sakinler hükümete bağlı Eritre güçlerinin çekildiğini ve Tigrayan güçlerinin yeniden girdiğini söyledi.
Etiyopya hükümeti, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) toprak kazanımlarının ardından Pazartesi günü tek taraflı ateşkes ilan etti.

Ancak TPLF sözcüsü Getachew Reda, ateşkesin bir "şaka" olduğunu ve Afar bölgesi sınırına yakın çatışmalarda yüzlerce kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Getachew Çarşamba günü El Cezire'den Catherine Wambua'ya, isyancı güçlerin tüm bölge kurtarılana kadar savaşmayı bırakmayacaklarını söyledi.

Wambua, "Getachew, [Tigray] güçleri iyi kazanımlar elde etse ve karşıt güçleri geri püskürtse bile, Eritre güçleri ve Amhara savaşçıları tarafından desteklenen Etiyopya ordusunun hala Tigrayan topraklarının büyük bir bölümünü kontrol ettiğini söylüyor." Dedi.


"Tigrayan güçlerinin amacı, Tigray'ın her karışının kontrollerinde olduğundan emin olmak için geri itmek."

Korgeneral Bacha Debele Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Etiyopya ordusunun isyancılar dışındaki tehditlere hazırlıklı olması gerektiği için Mekelle'den ayrıldığını söyledi.

Debele, ayrıntıya girmeden, "TPLF artık bir tehdit değil, ancak dikkatimizi başka bir ulusal tehdide kaydırmamız gerekiyor," dedi.

Hükümet, Etiyopya ordusunun gerekirse haftalar içinde Mekelle'ye yeniden girebileceğini söyledi.

Etiyopya hükümetinin Tigray görev gücünün sözcüsü Redwan Hüseyin, Sudan'a açıkça atıfta bulunarak gazetecilere verdiği demeçte, "Etiyopya, çatışma nedeniyle dışarıdan gelen bir saldırıya maruz kalıyor" dedi.


Redwan, ateşkesi “insani amaç için verilen” siyasi bir karar olarak nitelendirdi. Gerekirse Mekelle'ye kolayca girebiliriz ve üç haftadan kısa sürede girebiliriz" dedi.

Video oynatmak
Sınır ötesi takip
Getachew, önümüzdeki birkaç gün içinde TPLF güçlerinin komşu Amhara bölgesinden - güney ve batıda - ve Tigray'ın kuzey ve kuzeybatısındaki komşu Eritre ülkesinden hükümete müttefik askerlerin peşine düşeceğini söyledi. gerekirse sınırlar peşinde.


Etiyopya'nın kuzey bölgesindeki çatışmalar binlerce insanı öldürdü ve iki milyonu yerinden etti.

Amerika Birleşik Devletleri, Tigray'de 900.000 kadar insanı on yıl içinde dünyanın en kötü açlık krizinde kıtlık koşullarıyla karşı karşıya olduğu konusunda uyarırken, Kasım ayından bu yana her taraftan savaşçıların kontrolü altında olan geniş Tigray bölgeleri hakkında çok az şey biliniyor.

Engellenen yollar ve devam eden çatışmalar nedeniyle insani yardım grupları erişimsiz kaldı.

ABD, vahşetlerin derhal sona ermesi gerektiğini söyledi ve Etiyopya ve Eritre'yi Washington'un yakından izleyeceği konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Bürosu müsteşar yardımcısı Robert Godec, "Tigray'daki dehşet karşısında seyirci kalmayacağız" dedi.


Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, ateşkes ilanının "çatışmayı sona erdirme, vahşeti durdurma ve engelsiz insani yardıma izin verme" adımlarına yol açması halinde olumlu olabileceğini söyledi.

Kalıcı bir ateşkes için gerekli bir adım olarak Eritre güçlerinin Etiyopya topraklarından çekilmesi çağrısını yineledi.

Video oynatmak

'Diplomatik ikna'
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Greg Meeks, Tigray'deki felaket dinmezse, "Afrika'daki en yakın ve en güçlü müttefiklerimizden birinin iç savaşa ve sonunda bir devletin çöküşüne doğru ilerlediğine tanık olabiliriz" dedi.

Washington Atlantik Konseyi'nin kıdemli bir üyesi olan Cameron Hudson, ABD'nin Etiyopya ile olan ilişkisine ilişkin tüm seçenekleri korumaya çalıştığını söyledi.

Hudson, Al Jazeera'ya, "Etiyopya hükümetini Tigray'da tam zafer peşinde koşmaya ikna etmek için bu noktaya kadar diplomatik ikna kullanmaya çalışıyorlardı." Dedi.


"Bu görüşmede başarılı olamadılar, ancak ABD'nin sahip olduğu en sert yaptırımlardan bazılarını - Etiyopya hükümet birliklerinin ve müttefiklerinin ellerinde gerçekleşen insan hakları ihlalleriyle ilgili yaptırımlardan - vazgeçtiler."

Afrika Birliği Komisyonu başkanı Moussa Faki Mahamat Salı günü yaptığı açıklamada, Çin, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetlerinin yaptığı gibi “insani ateşkes” olarak nitelendirdiği şeyi memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Pazartesi günü yaptığı açıklamada, siyasi bir çözümün mümkün olmasını umduğunu söyledi. Diplomatlar, BM Güvenlik Konseyi'nin bu hafta Tigray'ı görüşeceğini söyledi.

Bu arada Getachew, uluslararası toplumu hükümeti bölgeye yiyecek ve yardım sağlamaya zorlamaya çağırdı.

 

(Dış Basın)