Ermenistan, kontrol ettiği toprak parçalarını teslim etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında, "Ermeni silahlı kuvvetleri, Salı günü saat 11:00'de (GMT 0700) devlet sınırında büyük çaplı bir provokasyon gerçekleştirdi." dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ermeni birlikleri Kelbecer ve Laçın ilçelerinde Azerbaycan mevzilerine saldırdı" ifadeleri kullanıldı.

Azeri birlikleri "düşmanın ilerlemesini durdurdu, Ermeni askerlerini kuşattı ve gözaltına aldı" denildi.

Ermenistan savunma bakanlığı, Azerbaycan kuvvetlerinin Ermeni birlikleri tarafından püskürtülmeden önce "doğudaki Ermeni devlet sınırını geçmeye çalıştığını" söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerini "tam bir ateşkes" çağrısında bulunmaya çağırdı.

Michel, hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev hem de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir tweet'te bir araya geldi ve Avrupa Birliği'nin "müreffeh ve istikrarlı bir Güney Kafkasya için gerilimlerin üstesinden gelmek için ortaklarla çalışmaya kararlı olduğunu" da sözlerine ekledi.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Salı günü bir telefon görüşmesinde Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki durumu görüştüklerini söyledi.

Interfax haber ajansına göre, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu daha önce Ermeni ve Azeri mevkidaşlarıyla bir telefon görüşmesi yapmış ve onları iki ülke arasında gerginliğe neden olan faaliyetleri durdurmaya çağırmıştı.

Rusya'nın yardımı istendi
Daha önce Ermenistan, askeri anlaşmaya göre toprak bütünlüğünü korumak için müttefiki Rusya'dan askeri destek talep etmişti.

Interfax haber ajansı Ermeni Güvenlik Konseyi sekreteri Armen Grigoryan'a göre, "Azerbaycan Ermenistan'ın egemen topraklarına saldırırken, Rusya'dan ülkelerimiz arasında mevcut 1987 (karşılıklı savunma) anlaşmasına dayanarak Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü savunmasını istiyoruz." dedim.


Rusya'nın Ermenistan'da askeri üssünün yanı sıra Dağlık Karabağ'da bir barış gücü var.

Hem Ermenistan hem de Azerbaycan, Salı günü öğleden sonra devam eden çatışmalarla sınırlarındaki durumun gergin olduğunu söyledi.

Geçen yılki savaştan bu yana, ülkeler ortak sınırları boyunca ara sıra ateş değişimleri bildirerek, toprak anlaşmazlıklarında başka bir alevlenme korkusu uyandırdı.

Pazar günü onu Karabağ yakınlarındaki sınırlarına ateş açmakla suçladılar.

Cumartesi günü, Dağlık Karabağ yetkilileri, Ermenistan'ı ayrılıkçı yerleşim bölgesine bağlayan tek yolun - Laçin koridorunun - iki taraf arasındaki bir olay nedeniyle kısa bir süre trafiğe kapatıldığını söyledi.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeniler Azerbaycan'ı terk ettiler ve ardından gelen çatışmalarda yaklaşık 30.000 kişi öldü.

Dış Basın