Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Mayıs ayının ilk günlerinde yörüngeye ulaşan uyduğumuz uzun bir test ve diğer hazırlık çalışmalarının ardından artık servis sağlamaya hazır hale gelmiştir.

Manevra ömrü 35 yıl olarak hesaplanan Türksat 5A ile hem uydu iletişim kapasitemizi artırıyor. Hem mevcut uydularımız yedekliyor hem de yörünge haklarımızı garanti altına alıyoruz.

Yaklaşık 4 yıllık bir emeğin ürünü olan uydumuzun hizmete girmesinde emeği geçen Bakanlığımızı kurumlarımızı mühendisinden teknisyeni herkesi tebrik ediyorum.

Bu uydumuz ülkemizle birlikte Avrupa Akdeniz Ege Karadeniz Ortadoğu Kuzey Afrika Orta Batı Afrika Güney Afrika bölgelerini kapsayan geniş bir coğrafyaya hizmet verecektir.

Televizyon yayıncılığı ve veri hizmetleri konusunda kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip Türksat 5A sağlayacağı yüksek katma değerli kendi alanında gerçekten çok önemli bir projedir.

Şimdi sıra Türksat 5-b uyuduğumuzda tasarım ve üretim aşamaları başarı ile tamamlanan Türksat 5B uydumuzun testleri sürüyor.

Türksat 5B'nin hizmete girmesiyle  iletişim kapasitemiz 15 Kat artacaktır.

Yaklaşık 5 yıl önce milli haberleşme uydu projemizin imza törenine bizzat şahitlik ederek başlatmıştık. Bu çerçevede TÜBİTAK Türksat Aselsan Tusaş gibi çok sayıda kurum ve kuruluşumuzun katkısıyla Türksat 6A uydumuzu ürettik. Test aşamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz.

Böylece Türkiye dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecek bu projemizin de şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

Yeni çağın en önemli özelliği soyut üretim dediğimiz bilginin öğretimi ve böylece ortaya çıkan veri üzerine kurulu olmasıdır. İnsan artık sadece kendi adına iş yapan kendi adına düşünen sistemlere yönelmiş durumdadır. Hayatın her alanında kılcal damarlara kadar uzanan bu dijital üretim ve yönetim süreci yapay zeka ile birlikte çok da farklı bir evreye ulaşmıştır.

Dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca insan dijital altyapı ve iletişim imkanları sayesinde anında bir araya gelebiliyor tartışabiliyor ortak tavır geliştirebiliyor.

Ülkemizi dijitalleşmenin getirdiği küresel değer sisteminin en üstüne çıkarmak için fiber altyapı başta olmak üzere gereken adımları daha hızlı şekilde atmanın hazırlıkları içindeyiz.

15 Temmuz'da bu merkezde şehit olan 2 kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum."

 


Hibya Haber Ajansı