Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'e Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Savaştan zarar gören ülkenin barışı ve bütünlüğü bizim için önemli" dedi.
Abiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında Erdoğan, "Durum kötüleşirse bölgedeki tüm ülkeler etkilenecek." dedi.

Kuzey Etiyopya, Abiy'in o zamanlar bölgenin iktidar partisi olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni (TPLF) devirmek için asker gönderdiği geçen Kasım ayından bu yana çatışmalarla boğuşuyor.

On binlerce Etiyopyalı, BM'nin 400.000 kişiyi kıtlık gibi koşullara ittiğini söylediği bir çatışmadan kaçmak için Sudan'daki mülteci kamplarına kaçtı.

Temmuz ayında BM, Tigray'deki 100.000'den fazla çocuğun önümüzdeki 12 ay içinde yaşamı tehdit eden yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

video oynatmak
Ankara ve Addis Ababa'nın dostane ilişkileri var ve iki lider ekonomik işbirliğini ve ticareti artırma sözü verdi.

Abiy, iki ülke arasındaki ilişkilerin "karşılıklı saygı ve güvene" dayandığını söyledi.

Erdoğan ve Abiy, askeri mali işbirliği anlaşması da dahil olmak üzere askeri anlaşmaların imzalanmasını denetledi. Anlaşmaların detayları hemen mevcut değildi.

Geçen hafta Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı General Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan'ı Ankara'da ağırlayan Erdoğan, Türkiye'nin Etiyopya ile Sudan arasındaki Al Fashaga bölgesi üzerindeki ihtilafın barışçıl çözümüne katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

Arabuluculuk da dahil olmak üzere sorunun dostane çözümüne katkıda bulunmaya hazırız” dedi.