Dünkü seansta son zamanların en kritik verisi olan ABD’deki Tüketici Fiyat Endeksi açılanırken, altın son 5 ayın zirvesini kaydettiği bir seansı yaşadı. 1831 dolar/ons seviyesinden güne başlayan sarı maden, seans boyu pozitif bir ivme içerisinde olduğu bir seansı geride bıraktı. ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi beklentileri aşarak aylık bazda yüzde 0,9 artış gösterdi ve yıllık bazda yüzde 6,2’ye ulaşmış oldu. Bu veriyle birlikte ABD son 31 yılın en yüksek enflasyon verisi görülmüş oldu. Piyasalar bu veri sonrası yönünü güvenli liman altına çevirerek alımlar gerçekleşti ve 1868 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak seansın en yüksek seviyesini kaydetti. Günü ise bu seviyeden kapatmayı başaramasa da,1849 dolar/onstan günü tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 0,95 kazanç yazmış oldu. Bu kazancıyla birlikte altın FED sonrası beş işlem gününü de yeşilde kapatmış oldu.

 

Gümüş ise 3 ayın ardından 25 dolar/ons seviyesini aşarak pozitif görünümüyle dikkat çekti. 24,30 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan beyaz maden, 24,63 dolar/ons seviyesinden günü tamamlayarak yüzde 1,3 kazancı hanesine yazdı.

 

Platin de kıymetli rallisinden payına düşeni fazlasıyla alırken, 1097 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak son 4 ayın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Seans sonunda gelen Evergrande’nin resmi olarak iflasını açıklamış olması, platinin de geri çekilmesine sebep oldu ve seansı 1072 dolar/ons seviyesinden tamamladı ve önceki güne kıyasla yüzde 0,9 kazancı hanesine yazmış oldu.

 

Paladyum ise kıymetli maden rallisinden payına düşen pozitifliği alamazken yataya yakın bir kapanışla seansı tamamladı. 2026 dolar/ons seviyesinden günü tamamlayan paladyum başladığı seviye yakın kapanış yapmış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemlerinin dünya fiyatlarının altında işlemler gerçekleştirmeyi sürdürürken, -2 usd/onsla işlemler gerçekleşti. Toplamda 422 kg altın, 5.504 kg gümüş işlemiyle gün tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı