Ekim ayı ABD enflasyonu açıklanacak.

Bugün açıklanacak olan ABD enflasyon oranı, uzun süredir kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu tartışılan enflasyon oranındaki yükseliş hakkında biraz daha ipucu almamızı sağlayacak. Genel olarak küresel çapta enflasyon oranları yükselmeye devam ederken, yükselişin itici gücü olarak enerji fiyatlarında artış ve ham madde fiyat artışlarının etkili olduğu görülüyor. Temel iki kalemde yaşanan fiyat yükselişleri ise konut ve otomotivden, tarım ve gıda fiyat artışlarına kadar birçok alana sirayet ediyor. Diğer yandan küresel çapta yaşanan çip ve tedarik krizi de enflasyonist ortamı daha da körüklemeye devam ediyor. Enflasyonda yaşanan yükseliş ise para politikaları ve dolayısıyla tahvil fiyatları başta olmak üzere, tüketici davranışlarından, emtia ve döviz fiyatlarında yaşanan dalgalanmalara kadar piyasaların dengesinin bozulmasına neden oluyor.

Bu kapsamda bugün ABD’de açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon oranı piyasadaki fiyat oluşumlarının geleceğine ışık tutması bakımında dikkat edilmesi gereken bir ekonomik veri. Eylül ayında aylık bazda %0,4 olarak açıklanan ABD enflasyon oranının Ekim ayında 0,2 puan artması bekleniyor, yıllık beklenti ise geçtiğimiz ayın 0,5 puan üzerinde %5,9 düzeyinde bulunuyor. Çekirdek enflasyon beklentisi ise %4,3 düzeyinde oluşmuş durumda. Piyasa fiyatlamaları uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yükseldiğini ve buna bağlı olarak uzun vadeli tahvil getirilerinde yavaşlama olduğunu gösteriyor. Enflasyon beklentisiyle birlikte şekillenen tahvil faizleri de dolar endeksi üzerinde etki yaratıp Euro / Dolar paritesindeki fiyatlamaları şekillendiriyor.

Benzer bir enflasyon tablosunun Avrupa ekonomisi içinde geçerli olduğu görülmekte. Enerji fiyatlarının başta doğalgaz olmak üzere yükselmeye devam etmesi özellikle önümüzdeki kış aylarında Euro bölgesinde daha derin ekonomik sıkıntılar yaşanmasına neden olabilir.  Bu sabah Almanya’da açıklanan enflasyon oranının %4,6 düzeyinde kalması bu durumun ilk göstergelerinde sayılabilir.

Bu kapsamda Dolar endeksi ve Euro / Dolar paritesinin teknik görünüme baktığım zaman uzun vade ve kısa vade için hareket yönlerinin farklı olduğu görülmekte.

Dolar Endeksi (DXY)

Pandemi sürecinin başında 103.80 seviyesine kadar yükselen ve bir yıl geçmeden 89.15 seviyesine kadar gerileyen dolar endeksi, haftalık bazda ikili dip formasyonu çizmiş durumda. Son bir yıldır 95 seviyesinin üzerine geçemeyen dolar endeksinde direnç kırılması durumunda orta / uzun vadeli yükseliş başlayabilir.

Pandemi sonrasındaki süreç içinde yapılan Fibonacci hesaplamasında F38,2’lik direnç seviyesinin de bulunduğu 94,75 ikili dip formasyonunun direnç seviyesini oluşturması bakımında oldukça önemli. İlerleyen süreçte beklentilerin değişmesiyle birlikte dolar kuvvetlenmesinin başlaması durumunda ilk olarak ara direnç seviyesi olan 95,70 seviyesine doğru yükselişin başladığını görebiliriz. Devamında ise F50,0 ‘nin bulunduğu 96,50 ana direnç olarak izleyeceğimiz bölgeyi oluşturacak. Formasyon hedefi ise Fibonacci 61,8’lik düzeltme hareketinin direncinin hesaplandığı 98.20 hatta 100 bölgesini işaret ediyor.

Yakın süreçte geçilir mi bilinmez ama uzun vadeli hareketlerde dolar endeksinin 95 üzerinde kalıcılık göstermesi 100 hedefinin yolunu açacaktır.

 

Günlük grafiklere bakıldığındaysa Haziran ayından sonra yükseliş kanalı içinde hareket etmeye başlayan dolar endeksinin 94,80 / 93,25 bandında yatay hareket ettiği görülüyor. Teknik göstergelerden MACD ile fiyat arasında yaşanan uyumsuzluk, yükseliş trendinin sonlanması durumda 93,25 desteğinin kırılabileceğini gösteriyor. Böyle bir senaryoda kısa vadeli olarak ikili tepe formasyonu oluşup, dolar endeksinde 92 bölgesine doğru kısa süreli değer kaybı yaşanabilir. Enflasyon yükselişine bağlı olarak tahvil getirilerinin azalması halinde, dolar endeksinde de kısmi bir değer kaybı görebiliriz.

 

-Kısa vadeli hareketler için 93,25 desteğinin kırılması durumunda 92,00 bölgesine doğru değer kaybı yaşanabilir.

-Uzun vadeli hareketler için 95,00 üzerine kalıcılık sağlanması durumunda 100,00 seviyesine doğru başlayacak yükselişin önü açılmış olacak.

 

Euro / Dolar

2008 yılında başlayan düşüş trendinin kırılmasının ardından 1.23 bölgesinin üzerine çıkan Euro / Dolar paritesinde yeniden satışlar ön plana geçmeye başladı. Temel makro ekonomik gelişmelerin aşağıya yönelttiği parite için 1.15 seviyesi oldukça önemli bir destek seviyesi konumunda bulunuyor. İlerleyen süreçte destek bölgesi altında fiyatlanmaların başlaması halinde, kırılan uzun vadeli düşüş trendine doğru geri dönüş hareketi yaşanabilir. Böyle bir senaryoda 1.12 seviyesi bir sonraki durulma bölgesi olarak izlenebilir. Teknik göstergeler aylık bazda momentumun yavaşladığını, MACD’nin ise güç kaybettiğini göstermesi bakımında önemli.

 

Euro / Dolar paritesinin grafiğini haftalık olarak incelediğimizde ise 2017 yılında sonra başlayan sıkışmanın içinde hareket eden paritenin bu yıl Mayıs ayı sonrasında düşüş kanalı içinde bulunduğu görülüyor. Son yükseliş dalgası içinde yapılan Fibonacci hesaplamasına göre F50,0 seviyesine denk gelen 1,1490 seviyesi satış baskısını devam etmesi için önemli bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bollinger alt bandının da bulunduğu bu destek seviyenin kırılması durumunda F61,8’nin hesaplandığı 1,1290 seviyesine doğru değer kaybı hız kazanabilir. Haftalık bazda MACD’nin negatif bölgede bulunması, kanal içi hareketin aşağı yönde olması satıcıların devreye girdiği bir senaryonun yaşanabileceğini gösteriyor. Diğer yönde ise paritenin tekrar yükselişe başlaması için düşüş trendinin geçtiği ve F38,2’lik dilime denk gelen 1,1700 seviyesi ilk önemli direnç ve 48 haftalık yani yıllık ortalamanın bulunduğu 1,1800 ise ana direnç seviyesi olarak izlenebilir. Uzun vadeli yükseliş için yıllık ortalamanın üzerinde kapanışlar görülmesi gerekiyor ki şu an ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz.

 

Günlük olarak incelediğimiz de düşüş trendi etkisinde bulunan Euro / Dolar paritesinin ikili dip formasyonu oluşturabileceğini belirtmek gerekiyor. Düşüş trendinin altında yataylık gösteren paritede destek kırılması yaşanmazsa kısmi bir düzeltme hareketi görebiliriz. Günlük grafikte MACD ile fiyat arasında yaşanan uyumsuzluk bu durumunda göstergesi olarak değerlendirilebilir ama 1.1670’den geçen düşüş trendi ve 1.1690’da bulunan F23,6 direnci kırılmadan ikili dip formasyonunu oluştuğunu söylemek zor çünkü trende paralel devam eden Momentum azalışı devam ediyor. Bundan dolayı satış baskısının sürmesi ve 1.1510 / 1.1490 destek bölgesinin kırılması durumunda Euro / Dolar paritesi üzerindeki satış baskısının devam ettiğini görebiliriz.

 

-Kısa vadeli hareketlerde 1.1690 üzerinde düzeltme yaşanabilir.

-Uzun vadeli hareketlerde 1.1490 seviyesi altında geçilmesi halinde 1,1200 seviyesine doğru başlayacak düşüşün önü açılmış olacak.

Kaynak ALB Forex
Hibya Haber Ajansı