Endonezya'nın yoğun nüfuslu Java, duman ve kült adalarında yanardağ patladı ve akarsularından lav ve gaz akıntıları çıktı.

Yanardağın kükreyen ses birkaç kilometre öteden duyulabilirdi. 

Huma'nın son haftalarında artan volkanik aktivite gördüğünü, Pazar günkü volkanik olaylardan önce hızla büyüyen lav dağları ile kaya ve kül eklediğini ekledi.

Aşağıdan gelen kül birkaç köyü ve yakındaki kasabaları yuttu, dedi.
Jeoloji ve Volkanoloji Araştırmaları Merapi'nin deneyimleri, yaşam boyu sakinlerine krater ucunun 5 km (31 mil) yakınında kalmalarını ve lav tehdidinin farkında olmalarını tavsiye etti.


Merapi Dağı, son nesil sürekli lav ve gaz bulutlarıyla Endonezya'daki 120'den fazla aktif volkanın en aktifidir.

Merapi'nin son büyük tutkusu 2010 yılında 350 kişiyle oldu.

2.968 metrelik (9.737) zirve, büyük bir metro içinde sığ, birkaç yüz bin nüfuslu bir şehir olan Yogyakarta'nın yanındadır. Aynı zamanda bir Cava şehir merkezi ve ekip için buluşma yeridir.

Politika jeoloji ajansı web sitesi, bu oğlun (göğe 3.280 1.000 fit) birkaç kez 3 km.8 mil sıcak kül ve yakıcı gaz bulutları yağdığını söyledi.

Volkanoloji ve Jeolojik Tehlike Azaltma Merkezi, Kasım ayındaki dolu hazırlıklarından bu yana ikinci en yüksek seviye olan Merapi için dördüncü alarm durumunu belirledi.

270 milyon kişilik bir takımada olan Endonezya, okyanusu bir dizi sismik fay hattı olan Pasifik "Ateş Çemberi" boyunca ilerlediğinden depremlere ve volkanik yüzeylere eğilimlidir.