Endeks 7 ayın yükseğinde

Faiz indirimi baskısını üzerinden atan endeks yurtdışı piyasalarda da öne çıkan görece olumlu havanın desteğiyle son 7 ayın yüksek seviyesine yükselmiş durumda.

Kur cephesinde bu haftaya da bükük elçi krizi nedeniyle yüksek volatilite ile başlanırken akşama doğru gelen yumuşama sinyalleriyle bu tarafta da bir soluklanma mevcut. Bugün ajandada ABD eylül yeni konut satışları ve ekim Conference Board tüketici güveni var. Yurtiçinde ise dikkatler Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon raporu sunumunda önümüzdeki dönem para politikası açısından vereceği sinyaller izlenecek.

Teknik açıdan olumlu görüntüsünü korumakla birlikte endekste 1370’li seviyelerden başlayan yükseliş trendinin 1495-1520 bandında kısa vadeli ivme kaybedebileceğini ancak hisse bazında hareketliliğin süreceğini düşünüyoruz.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Döviz piyasasında son bir haftada iki gün büyük dalgalanma gördük. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizinde 200 baz puan indirim yaptığı gün piyasanın dalga boyu yüzde 3,8 oldu. Dün de 10 büyükelçi manşeti ile gelen haber akışı sonrası en düşük ve en yüksek seviye arasındaki fark yüzde 3,2 oldu. Tansiyon akşam saatlerine doğru düştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price’den işbirliği vurgusu geldi.

Yeni gün geçtiğimiz hafta kapanışı olan 9,60 ile başlıyor. Borsa İstanbul yükseliş eğilimini korudu. Son üç günden beri endeks 200 günlük ortalamasının üzerinde kapanış yapmayı başarıyor. Hacim de 20 Milyar TL’nin üzerinde oluşuyor.

Dünün diğer önemli başlıklarını hatırlatacak olursak: Kamu bankalarından kredi faizlerinde 200 baz puana varan indirimler geldi. Reel sektör güven endeksi geriledi, imalat sanayi kapasite kullanım oranı yüzde 78 ile görünümünü korudu. 

Küresel petrol fiyatlarında yaşanan artış ve dolar/TL'deki hareketliliğin etkisiyle akaryakıt ürünlerine fiyat artışı devam etti. Benzinin litresi 8,50 liraya dayandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin 2023 yılında 50 milyon turist çekmeyi ve turizm gelirlerini 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

ABD’de borsalar Tesla ile yükseldi ve rekor kapanışlar yaptı. Araç kiralama şirketi Hertz'in elektrikli araç filosu için 100 bin Tesla siparişi verdiğini duyurmasının ardından Tesla ilk kez 1 trilyon doların üzerini gördü. Geçen hafta da güçlü bilanço açıklayan şirket yüzde 12 yükseldi. ABD vadeli artıda. Asya Hang Seng hariç artıda. Dolar endeksi 93,50 desteğinden toparlanıyor.


Bugün ABD eylül yeni konut satışları ve ekim Conference Board tüketici güveni 17:00’de açıklanacak. Yurt içinde ise Akbank, Türk Traktör, Tofaş ve Tekfen’in üçüncü çeyrek bilançolarını açıklaması bekleniyor. Yurt dışında ise UBS, Twitter ve Alphabet gibi önemli şirketlerin üçüncü çeyrek bilançolarını yayımlayacak.

XU100 Teknik görünüm

1520 seviyesine yaklaşımlarda kısa vadeli yükseliş ivme kaybedebilir. Ancak orta vadeli teknik görünüm güçlü kalmaya devam ediyor.

İçeride ve dışarıdaki risk unsurlarına karşın 1370 seviyesinin destek haline gelmesiyle başlayan yükseliş trendi endeksi son 7 ayın yüksek seviyesine taşıdı. Trend takip eden modelimiz bu aşamada AL konumunda kalmaya devam ediyor.( Işık Menkul )

Hızlı yükseliş sonrası kısa vadeli momentum 1495-1520 aralığında ivme kaybedebilir. Söz konusu aralıkta kademeli kar satışı düşünülebilir. 2cil trendin 1440-1450 seviyesinin güçlenmesiyle birlikte tekrar 1520 ve 1590 (tarihi zirve) seviyeleri denenmek üzere devam edebileceğini düşünüyoruz.

Diğer taraftan 3.çeyrelk bilanço döneminin de başlamasıyla endeks trendinden hisse bazında hareketlere odaklanmaya devam edilmesi gerektiği kanısındayız.

Kaynak Işık Menkul - Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı