Eurotahvil Piyasaları

 

ABD’de bugün gerçekleşen 30 yıllık ihraçta getiri seviyesi son bir yılın en yüksek ihraç seviyesi olan %1,933’ten gerçekleşti ve talep önceki ihraçlara göre zayıf kaldı. Dün %1,12 seviyelerine kadar gerileyen ABD on yıllık tahviller, bugün 3 baz puan yükselerek %1,15 seviyesinden işlem gördü. Avrupa bölgesi tahvillerinin tümünde ise alıcılı seyir hakimdi. İtalya on yıllık tahvilin getirisi bir önceki kapanışa göre 5 baz puan düşerek, bugüne kadarki en düşük seviye olan %0,45 seviyesinden işlem görürken, Almanya on yıllık tahvilin getirisi ise 2 baz puan gerileyerek -%0,46 seviyesinden işlem gördü.

 

 

 

Türk hazine eurotahvilleri dünkü hafif satışlardan sonra bugün pozitif seyretti. Getiri eğrisinde 2-3 baz puan daralma olurken, beş ve on yıl vadeli tahviller sırasıyla %4,23 ve %5,48 getiri seviyelerinde kapanış yaptı. Ülke risk primi ise 1 baz puan gerileyerek 291 seviyesinden işlem gördü.

 

 

 

Şirket ve hazine kıymetlerindeki güçlü seyir bugün de devam etti. Yabancı alımları hemen hemen tüm vadelerde devam ederken, yerli yatırımcılar kısa vade mevduat benzeri bankalarda ve uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde yoğunlaştı. Uzun vade sermaye benzeri kıymetlerdeki likidite problemi devam ederken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymette 40 cent civarında kazanımlar oldu. İş Bankası 2021 Ekim vadeli senior kıymet %2,90 getiri seviyesinden işlem görürken, Vakıfbank 2027 vadeli sermaye benzeri kıymet 60cent kazanımla %6,42 getiri seviyesinden günü sonlandırdı.

 

 

 

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

 

Şubat ayının başında hisse senetlerinde yaşanan sert yükselişin ardından dün açıklanan enflasyon verilerinin gölgesinde endeksler yatay negatif seyretmeye devam etti. ABD işsizlik yardımları için yapılan başvurular, aşının yaygınlaşmasıyla, işgücü piyasasının kademeli olarak iyileştiğinin bir işareti olarak hafif geriledi. FED Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada, ABD iş piyasasının tam bir toparlanmanın çok ötesinde olduğunu söyledi ve hem milletvekillerini hem de özel sektörü işçileri desteklemeye çağırdı. Ayrıca, maksimum istihdamı elde etmek ve sürdürmek için destekleyici para politikasından daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını söyledi. Arka planda, daha büyük destek paketi, aşı dağıtımı ve Amerikan ekonomisinin aşırı ısınıp ısınmayacağı konusundaki tartışmalar devam etmekte.

 

 

 

ABD endekslerinde karışık seyir hakimdi. Dow Jones endeksi yatay negatif kapanırken Nasdaq %0,4 ve S&P500 endeksi %0,2 değerlendi. Dow Jones endeksinde IT %1 değerlenerek en çok kazandıran sektör olurken enerji ve sağlık %0,6 değer kaybederek en çok kayıp yaşayan sektörler oldular. Intel, Qualcomm ve AMD ABD Başkanı Joe Biden’a yarı iletken sektöründe yerli üretimi desteklemesi için mektup yazdılar. Artan talep ile birlikte piyasalarda yaşanan çip sıkıntısına paralel Intel %3 değerlenerek günü sonlandırdı. Geçtiğimiz gün bilanço açıklamasında bulunan Coca-Cola, hisse başı karını ve dördüncü çeyrek organik satışlarını analist beklentilerinin üzerinde açıklayarak bu günde yükselişini sürdürerek %1,4 civarı primle seansı kapattı. Kuzey Amerika Coca-Cola şişeleyicileri ile dijital dönüşüm ortaklığını ilan eden Salesforce ise %1,9 değerlendi. Endeksin en zayıf performans sergileyen hisseleri ise %2,9 düşüş ile Walgreens ve %2,1 kayıp ile 3M oldu. S&P500 endeksinde günü %1 primli şekilde bitirerek en iyi performansı IT sergilerken petrol fiyatlarındaki gerileme ve kar realizasyonları ile birlikte enerji sektörü %1,5 değer kaybederek en kötü performansı sergiledi. Endekste, Çin tarafında iPhone için güçlü talep beklediğini açıklamasına rağmen Apple %0,2 değer kaybetti. 10 vitesli otomatik şanzıman çıktısını arttırmak amacıyla fabrikasına $100 milyon yatırım yapan General Motors %2,5 değer kaybetti. Hisse senetlerini ve yüksek getirili tasarruf hesaplarını bünyesine eklemeyi düşündüğünü açıklayan Paypal %0,65 değerlenirken Morgan Stanley tarafından çiplerde görülen talep artışı ile birlikte NAND flash belleklerde fiyat artışının devam edileceği açıklamasıyla Micron Technology %5 primlendi. Bir diğer yarı iletken üreticisi olan Applied Materials ise %6,7 değerlenerek günü sonlandırdı. Exxon Mobil ise %2,5 değer kaybederek dikkat çekti.

 

 

 

Avrupa endeksleri hafif kazançlarla günü sonlandırdılar. Euro Stoxx 50 ve DAX endeksleri sırasıyla %0,6 ve %0,8 civarında değerlenirken FTSE100 endeksi ise seansı yatay pozitif tamamlamadı. FTSE100 endeksinde IT %1,72 ve sanayi %1,43 ile en çok değerlenen sektörler oldu. Enerji %1,64 ve gayrimenkul %0,7 ile en çok değer kaybeden sektörler olarak öne çıktılar. Endekste Lloyds Banking %1,15, Barclays %1,16 ve Glaxo Smith %1,55 değer kaybederek dikkat çekerken Vodafone %0,4, Informa %0,7 ve Kingfisher %1,17 değerlenerek seansı sonlandırdılar. DAX endeksinde IT sektörü %2,5 değerlenerek en iyi performansı sergilerken iletişim servisleri ve temel tüketici ürünleri ise sırasıyla %0,5 ve %0,3 değer kaybederek en zayıf performansı sergilediler. Endekste UBS tarafından hedef fiyatı €288,99 seviyesinden €338 seviyesine çekilen Adidas %5 primlenerek dikkat çekerken S&P tarafından görünümü pozitif olarak değiştirilen Infineon %3,6 değerlendi. Diğer primlenen hisseler arasında Fresenius Medical Care %3,23, SAP %2 ve Volkswagen %1,65 değerlenerek yer aldı. Endeksin en zayıf performans sergileyen hissesi %0,84 düşüşle Siemens oldu.

 

 

 

Bir önceki verinin altında ancak tahminlerin üzerinde 793 bin seviyesinde açıklanan haftalık işsizlik başvuruları yatırımcılar tarafından takip edildi. Yarın ise Michigan Üniversitesinin duyuracağı Şubat ayı tüketici güveni öncü verisi önem kazanacak. Avrupa tarafından bugün paylaşılan önemli bir ekonomik veri bulunmadı. Sakin seyir yarın da devam edecek.

 

 

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

 

 

 

Volatilitenin oldukça düşük olduğu haftanın dördüncü gününde, dolar endeksi 90.26-90.46 dar bandında hareket etti ve bir önceki kapanışa göre çok hafif değer kazanarak 90.40 seviyelerinden günü sonlandırdı. Güne 1.2118 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesi ise ABD açılışıyla beraber gün içinde en yüksek 1.2149 seviyesini gördükten sonra gelen satışlarla 1.2135 seviyelerinden günü hafif değer kazanarak sonlandırdı. Dolar karışışında en çok değer kaybeden G10 para birimi ise hafta başından beri yükselişini sürdüren GBP oldu. 1.3834 seviyesinden açılış yapan GBPUSD paritesi gün içinde en yüksek 1.3859 seviyesini gördü ve %0,15 değer kaybederek 1.3810 seviyelerinden günü sonlandırdı.

 

 

 

Dolardaki kısmı toparlanma ve ABD Hazine getirilerindeki genişleme ile birlikte Spot Altın, geçtiğimiz beş seansta elde ettiği kazanımların bir kısmını geri verdi ve %1 civarında kayıplarla ABD kapanışına doğru 20 günlük hareketli ortalamasının bulunduğu $1841’in altında $1823 seviyesinden fiyatlandı. Başkan Joe Biden’in ek mali destek paketinin tüketici fiyatlarını artıracağına dair kanının fiyatlanmaya devam ettiği ortamda değerli metal, haftalık bazda artıda kalmaya devam ediyor. Gümüş ise 27 seviyesinin hemen altında 26,90 seviyesinde fiyatlanırken, 26,40 seviyesi takip edilmesi gereken destek olarak öne çıkıyor. LME metallerinde ise karışık bir tablo gözlendi. 3 ay vadeli alüminyum kontratları günü yatay tamamlarken, aynı vadeye sahip bakır kontratları ise %0,23 oranında hafif kayıplarla günü sonlandırdı. Çinko ise pozitif ayrıştı ve %2,37 oranında kazanımlarıyla dikkatleri üzerine çekti. Petrol fiyatlarında, Uluslararası Enerji Ajansı’nın küresel talebe yönelik paylaştığı kasvetli bakış açısı ile birlikte sekiz gün süren kuvvetli ralli sonlandı. Aktif vade WTI kontratları %1,26 oranında kayıplarla 58 seviyesinde hareket ederken, aktif vade Brent kontratları ise %1 civarında kayıplarla ABD kapanışında doğru 60,80 seviyesinden işlem gördü.

 

Kaynak İş Yatırım

Hibya Haber Ajansı