Emziren annelerin endişelerinden biri de sigara tüketimidir. Aslında, emzirirken pasif içicilik, sigara içmek kadar tehlikelidir. Özellikle bebeği sigara dumanından ve dumanlı ortam/giysilerden uzak tutmak gerekir.
Sigara: Nikotin maalesef anne sütünde kandakinden 3 kat daha fazla bulunur. Bebeklerde yatakta ani ölüm ve büyüme geriliği riski yüksektir. Süt üretiminde azalma olabilir. Bebekler de sigara içilen ortamlardan uzak tutulmalıdır. Siz veya eşiniz sigara içiyorsa, bebeğinizle uyumaktan ve yatakları paylaşmaktan kaçının. Sigara içmeden önce bebeğinizi emzirin. Mümkünse içtikten sonra duş alın ya da kıyafetlerini değiştirip el ve yüzünüzü yıkadıktan sonra bebeğinize sarılın.
Kafein: Kafeinin bebeğinizin vücudundan atılması bir yetişkinden daha uzun sürer. Bebeğin vücudunda uzun süre kaldığı için düzenli olarak kafein alma alışkanlığı olanlarda bebeğin vücudunda yenisi birikebilir. Bebekte uykusuzluk ve huysuzluğa neden olabilir. Uzun süreli kafein alımı anne sütündeki demiri azaltabilir. Günlük kullanımın 300 mg (3 fincan kahveye eşdeğer) ile sınırlandırılması önerilir. Uyku problemi olan bir bebeğiniz varsa günlük tükettiğiniz çikolata, kola, çay ve kahve miktarını gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Diğer kimyasallar: DDT, Dioxcin, DDE, BPA, PCB, DEET içeren tüm içeriklerden kaçınmalısınız.