Gözyüzündeki sıralı ışıkları görenlerin heyecanı kısa sürdü. Işıkların kaynağının Starlink uyduları olduğu nalaşıldı.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, söz konusu dizinin Elon Musk'un SpaceX firması tarafından uzaya gönderilen Starlink adlı uydulara ait olduğu vurgulandı.

Starlink Uydu Ağı kapsamında uzaya gönderilen uyduların yerleştirilmesinin gerçekleştirildiği, söz konusu ışıkların bu uyduların güneş panellerinin parlamasından kaynaklandığı belirtildi.

Tübitak Milli Rasathanesi'nde olayın gökyüzü kamerasıyla izlendiği ve bu anların benzer bir görselinin paylaşıldığı da vurgulandı. (TUG) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tübitak Milli Rasathanesi'nden yapılan açıklamayı sosyal medyada paylaştı. Türkiye'nin birçok yerinde uydu geçitleri görülmüştür. TUG'DAN AÇIKLAMA TUG'tan yapılan açıklamada, haberleşme uydularının "Starlink Uydu Ağı Ağı" projesi kapsamında LEO yörüngelerine yerleştirildiği belirtildi.

Söz konusu uyduların güneş panellerinden çıkan parıltının dünya yüzeyinden görülebileceğine yönelik TÜBİTAK'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Starlink Uydu Ağı Projesi kapsamında zaman içerisinde Yer çevresindeki LEO yörüngelere yapay uydular yerleştirilmektedir. Bu uyduların güneş panellerinden kaynaklanan parlamalar ise zaman zaman yer yüzeyinden de izlenebilmektedir."

ROKET KİMLİĞİ

ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığının hafta sonu Çin'den gelen kontrolden çıkmış bir roketin Dünya'ya çarpmasını beklediği ve roketin rotasını takip ettiği bildirildi. Dün gece gökyüzü projeksiyonlarının Çin uydusuna ait olduğu düşünülerek paniğe neden oldu.