El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin'i ülkesinde yasal para birimi haline getireceğini söyledi.
Bukele'nin planı Kongre tarafından desteklenirse, Orta Amerika ülkesi dünyada dijital para birimini resmi olarak benimseyen ilk ülke olacak.
Bitcoin, ülkenin resmi para birimi ABD dolarıyla birlikte kullanılacak.
Bukele, Bitcoin'in ülke dışında yaşayan El Salvadorluların memleketlerine para göndermelerini kolaylaştıracağını söyledi.
Florida'daki bir Bitcoin konferansında Bukele, "Kısa vadede iş yaratacak ve resmi ekonominin dışında binlerce insanı meşgul edecek" dedi.
Bukele, yasayı önümüzdeki hafta Kongre'ye göndereceğini belirtti. Cumhurbaşkanı, yasanın çıkması halinde banka hesabı olmayanların yüzde 70'ine finansal hizmetlerin açılacağını vurguladı.
El Salvador'un ekonomisi büyük ölçüde yurtdışında çalışanlar tarafından gönderilen paraya bağımlı. Bu madeni paralar ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yüzde 20'sini oluşturuyor.
İki milyondan fazla Salvadorlu yurtdışında yaşıyor ve her yıl ülkelerine 4 milyar dolardan fazla para gönderiyor.
Şu anda komisyonlar gönderilen paradan kesiliyor, gelmesi günler alıyor ve gönderici tarafından şahsen alınması gerekebilir.
Reel ekonomi ile doğrudan bağlantısı olmayan sanal bir varlığın değeri olan Bitcoin, son yıllarda büyük dalgalanmalar yaşadı.
Dünyadaki çoğu merkez bankası kendi dijital para birimlerini üretmeyi planlıyor.