Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, topçu ateşinin ateşkes hatlarının yakınında birkaç yeri vurduğunu ve misilleme ateşinde bir Suriyeli askerin öldüğünü söyledi.
Gözlemevi, Al-Bara köyündeki bir olayda iki kadının rejimin bombardımanı sonucu öldürüldüğünü söyledi.
İhsem köyünde bir polis karakoluna düzenlenen bombalı saldırıda bir polis memuru ve Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine ve müttefiklerine muhalif dört silahlı grup üyesi öldü.
Monitör, 13 kişinin daha yaralandığını söyledi.
Her iki bölge de El Kaide'nin eski Suriye örgütünün eski üyelerini içeren militan bir örgüt olan Hayat Tahrir El Şam'ın kontrolü altında.
İngiltere merkezli Gözlemevi başkanı Rami Abdel Rahman, bu bölgelerde daha küçük grupların da bulunduğunu söyledi.
Türkiye'yi kuzeyle sınırlayan ve bir milyondan fazla insana ev sahipliği yapan kuzeybatı İdlib bölgesi, Suriye'nin isyancı veya militan gruplar tarafından kontrol edilen son kısmı.
Rusya ve İran tarafından desteklenen Esad rejimi bölgeyi geri alma sözü verdi ve yerleşim bölgesi ölümcül kara ve hava saldırılarının baskısı altında küçüldü.
İsyancıların ana destekçisi Ankara ile Moskova'nın arabuluculuğunda bir ateşkes anlaşmasına 15 ay önce ulaşıldı.
Ateşkes hatları boyunca ara sıra meydana gelen çatışmalara rağmen, ateşkes büyük ölçüde tutuldu ve yardım gruplarının on yıllık savaşta görülmemiş bir ölçekte acıya neden olabileceği konusunda uyardığı büyük bir saldırıyı önledi.
Abdel Rahman, son birkaç haftanın çoğunlukla rejim ve müttefik kuvvetler tarafından olmak üzere ihlallerde bir artışa tanık olduğunu söyledi.
Ateşkesin başlamasından bu yana tırmanış eşi benzeri görülmemiş" dedi.
10 Haziran'da, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana en kanlı olaylardan biri olan İdlib bölgesine rejimin bombardımanında 12 kişi öldü.
Gözlemevi'ne göre, hükümetin demokrasi yanlısı protestolara yönelik acımasız baskısının Suriye nüfusunun yarısını da yerinden eden bir iç savaşı ateşlediği Mart 2011'den bu yana çatışmalarda yarım milyona yakın insan öldü.

 

(Dış Basın)