Protestocular, 2014 Gazze savaşından bu yana en kötü İsrail-Filistin şiddetinin ortasında Filistinlilere destek için dünyanın dört bir yanına yürüdü.

İsrail'in hafta başında Gazze'ye düzenlediği hava saldırıları sonrasında 39'ı çocuk en az 140 Filistinli hayatını kaybetti.
Cumartesi günü İsrail, Gazze'de en az 10 Filistinlinin öldürüldüğü bir mülteci kampını hedef aldı.

Doha, Londra, Paris ve Madrid de dahil olmak üzere dünyanın büyük şehirlerinde protestolar düzenlendi.

Irak
Irak'ın dört bir yanındaki kentlerde toplanan yüzlerce gösterici Filistinlilerle dayanışma içinde.

Göstericiler, etkili din adamı Muktada el Sadr'ın çağrısıyla düzenlenen mitinglerde beş vilayette Filistin bayrakları ve pankartlar salladı. Irak'ın başkenti Bağdat ile güneydeki Babil, Dhi Qar, Diwanieh ve Basra vilayetlerinde toplanan göstericiler, destek gösterisi düzenledi.


Katar
Doha'da binlerce kişi Filistinlilerle dayanışma içinde bayraklar salladı ve mesajlar sergiledi.

"İsrail'in ülkemizde uyguladığı soykırıma karşı tavır alıyorum. Ülkemizi özgür etmek için ne gerekiyorsa yapacağız... Bizzat orada olamadığımız için bugün bu protestodayız... Olan bitenden çok kızgınım, çok kalbim kırıldı." dedi.
Fransa
Paris'in kuzeyindeki Barbes mahallesinde yaklaşık 4.200 memurun önemli bir güvenlik varlığı arasında yüzlerce kişi bir araya geldi.

Paris polisi, İsrail ile Hamas arasında son yıllarda yaşanan en kötü şiddet olayları sırasında Yahudi karşıtı şiddetin alevlenmesinden korkan yetkililerin yasağına rağmen düzenlenen mitingi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Bir avuç çöp kutusu ateşe verildi ve kayalar ve diğer mermiler polise doğru fırlatıldı, ancak herhangi bir tutuklama bildirilmedi.
İspanya
Madrid'de çoğu Filistin bayraklarına sarılı gençlerden oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişi, kent merkezindeki Puerta del Sol plazaya yürüdü.

"Bu bir savaş değil, soykırım", diye slogan attılar.

Filistin kökenli 37 yaşındaki Amira Şeyh-Ali, "Bizi katlediyorlar." dedi.
Lübnan
Lübnan-İsrail sınırı boyunca yüzlerce Lübnanlı ve Filistinli protesto gösterisi düzenledi, bazıları sınır duvarına tırmanarak bir kişinin yaralanmasına neden olan İsrail ateşini tetikledi.
Lübnan sınırındaki Odayseh köyünde Cumartesi günü düzenlenen ve yüzlercesinin Filistin ve Lübnan bayraklarının yanı sıra Hizbullah örgütünün sarı pankartlarını sallayarak yürüdüğü protestoda bazı protestocular duvara Molotof kokteyli ve taş attı.

Lübnan'ın dört bir yanından Lübnanlı ve Filistinliler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için sınıra gidiyor.
Keşmir
Hindistan yönetimindeki Keşmir'de polis, Filistin yanlısı protestocuları çökertti ve bunlardan en az 20'sini gözaltına aldı.

Ana kent Srinagar'da cuma namazı sonrası Filistin bayrakları taşıyan çok sayıda kişi sokaklara döküldü.

Protestocular Filistin ve İsrail karşıtı sloganlar çıkardı.

Polis, bunun "halkın öfkesinin alaycı bir şekilde bastırilmesinin Keşmir sokaklarında şiddet, kanunsuzluk ve düzensizliği tetiklemesine izin vermeyeceğini" söyledi.

"Onlar [İsrail] Gazze'de çocukları öldürürken biz nasıl sessiz kalabiliriz. Dünyadaki her insan onları savunmalı. Bu insanlık ve dayanışma göstermekle ilgili, ancak korkudan dolayı bunu bile yapabiliyoruz." dedi.
Birleşik Krallık
Londra'da, "Gazze'yi bombalamayı durdurun" yazılı pankartlar taşıyan ve "Özgür Filistin" sloganları atan binlerce protestocu, İsrail büyükelçiliğine doğru yürümek için Marble Arch'ta bir araya geldi.

Kalabalık kalabalık, elçiliğin bulunduğu Kensington High Street boyunca uzandı.

Organizatörler, Londra üzerinden 100.000 kadar kişinin gösteri için toplandığını iddia etti; polis herhangi bir rakamı doğrulayamadığını söyledi.
Almanya
Binlerce kişi, Samidoun Filistin Esir Dayanışma Ağı'nın çağrısı üzerine Berlin ve diğer Alman kentlerinde yürüdü.

Türk ve Arap kökenli çok sayıda insana ev sahipliği yapan Berlin'in Neuköln semtinde üç yürüyüşe izin verildi.

Türkiye'de de İsrail'e yönelik protesto gösterileri düzenlendi.

Protestocular "İsrail'i boykot edin" sloganları atarak polise taş ve şişe fırlattı ve çok sayıda kişinin tutuklanmasına yol açtı. Diğer protestolar Frankfurt, Leipzig ve Hamburg'da düzenlendi.

 

El Cezire

Sivil Düşünce Haber Portalı