Ağustos ayında ne kadar pozitiflik varsa Eylül ayında da o kadar negatiflik vardı. Hisse senedi tercihleri de Ağustos ile tam tersi yöndeydi. Ağustos ayında kazandıranlar Eylül’de kaybettirdi. Bıst’de Eylül ayının kazandıranları ;Havacılık, Bilişim Petrokimya, Teknoloji ve Otomotiv’di. Eylül ayında ; Fed başkanı Powell bu yıl bitmeden tahvil alım programının azaltılabileceğini ve azaltma programının da 2022 yılı ortasında tamamlanabileceğini, Çin’de emlak balonu küresel kriz yaratır mı sorularına neden olan Evergrande krizi ve Küresel Enflasyon kaygıları zirve yaptı. Enerji krizi sonrası artan stagflasyon kaygıları ile hisse senedi piyasalarında satış baskısının hakim olmasına neden oldu. 10 yıllık ABD tahvil faizleri yükseliş trendine girerken , dolar endeksinin de güçlendiğini gördük. Yurtiçinde ise TCMB’nin çekirdek enflasyona odaklanıp 100 baz puanlık indirim yapması ana gündemdi. Doğalgaz fiyatları sanayi ve elektrik üreticileri için artarken, Türk Lirası mevduatları teşvik etmek için getirilen stopaj avantajı yıl sonuna kadar uzatıldı. Konaklama, lokanta, yolcu taşımacılığı gibi alanlardaki yanı hizmet sektöründeki KDV desteği ise uzatılmadı. (KDV desteğinin kalkmasının manşet üzerinde yaklaşık 0,75-1 puan arası ek katkı yapmasını beklemekteyiz ) CDS’imiz 72 baz puan artışla 437 seviyesine çıkarken, 10 yıllık tahvillerimiz %17,15’den %18,50’ye çıkarken, dolar/tl ise 8,30’dan 8,88’e geldi. Sermaye piyasası geçmiş dönem tablolarına baktığımızda genelde Ekim ayı zayıf geçmiş. Zaten Eylüldeki tedirginlik Ekim’de de devam edeceğinden bu ay da Eylül ayındaki performansı görmemiz son derece normal olur.( 10 yıllık tahvil faizleri ve CDS’de bir geri çekilme olmasını beklemediğimizden ). Zaten 3Ç21 mali tablo dönemi de başlayacak o zaman geri çekilmeleri Kasım yükselişi için fırsat olarak değerlendirmek lazım düşüncesindeyiz. Bugünün gündeminde doğal olarak enflasyon var. Çekirdek enflasyon ana gündem olduğundan manşet’in havası da kaçmış oldu. Çekirdek enflasyona odaklanma olunca manşete yorum yapmak’da ilginç olur. Çünkü; Kuraklık, rekolte düşüklüğü tarımsal girdi fiyatlarındaki artış, enerji emtialarındaki artış C endeksinin kapsamında değil. Yine de manşet üzerindeki piyasa beklentisi %1,3 iken bizim beklentimiz %1,35 seviyesinden ve yıllık da %19,70. Yılbaşından geçen aya kadar manşet enflasyon üzerinden tek pozitif reel faiz veren ülke iken şu anda değiliz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde karışık seyretti. Çin'de 'Golden Week' dolayısıyla borsa tatil.

Çin'in zor durumdaki gayrimenkul geliştirme şirketi China Evergrande Group ve bağlı ortaklığı Evergrande Property Services Group'un Hong Kong Borsası'nda işlem sıraları kapatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Tarım Kredi Kooperatiflerimizin gördüğünüz gibi buradaki market gerçekten çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun. Gerçekten vatandaşlarımızın kesesine uygun fiyatların uygulandığı bir yer. Türkiye genelinde 500 metrekareden büyük 1000 kadar market yapılması talimatı verdik. Vatandaşlarımıza ucuz ve kaliteli ürünleri ulaştırmanın ve piyasayı balanse etmenin gayreti içindeyiz" açıklamasında bulundu

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı güncellemeye göre, yakın temaslı kabul edilen ilk ve orta öğretim öğrencilerinden, semptom gelişmemiş olanlar, 5. günde yapılan PCR sonucunun negatif olması durumunda okullarına devam edebilecek.

Başkan Joe Biden, altyapı paketlerine destek sağlamak için Salı günü Michigan’a gitme kararı aldı. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer da gelecek ay iki altyapı paketinin de Kongre’den geçmesinin amaçlandığını belirtti.Schumer, “Amacımız gelecek ay iki yasa tasarısını da geçirmek” dedi.

 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede nakliye sektörünün içinde bulunduğu durumu aylardır bildiğini itiraf ederek, tedarik zinciri sorunlarının Noel'e kadar devam edebileceğini söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyonun kontrolden çıkmasını beklemediğini, ancak eflasyonist baskıların beklendiği kadar geçici olmayacaklarından endişe ettiğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz artırımı için şartların 2022 yılı sonunda yakalanabileceği görüşünü tekrarladı. Mester, enflasyonun gelecek yım Fed'in hedefine doğru geri gelmesini beklediğini de vurguladı.

Bloomberg News'un haberine göre Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed Başkanı Powell'ın COVID-19 salgınının kötüleşmesinden kaynaklı olarak atılabilecek potansiyel politika adımlarına işaret ettiği konuşmasından bir gün önce tahvil fonlarından çıkıp hisse senedi fonlarına yatırım yapmış.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, politika inovasyonu ve esnekliğinin pandemi sürecinde ECB'ye iyi hizmet ettiğini ve Banka'nın para politikası enstrümanlarının kriz hafledikçe gelişmeye devam edeceğini söyledi.

Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) gerçekleştirdiği bir araştırma göre, piyasalarda görülen düşüşler sırasında, 45 yaş üstü, evli ve çocuklu erkeklerin panik satışlarına daha yatkın olduğunu gösterdi.

AC Asia ex, Japan % -0,57 satıcılı

S&P 500 % -0,40 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,01 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı