Ukrayna’nın Odessa şehrindeki bir köyde bulunan son Lenin heykeli kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından yıkıldı. Sovyetler Birliğinin kurucu lideri olan Lenin'nin heykelinin yıkılması Rusya’da büyük tepki çekti. Rusya bu olayı ''Rusyafobi'' olarak nitelendirdi.

Ukrayna'da 2014 yılında yaşanan siyasi devrim sonrasında ülkenin topraklarının bir kısmı Rusya’nın işgaline uğramışsa da Ukrayna bu yılın başına kadar birçok yerin ismini değiştirirken çok sayıda heykel ve anıtı da kaldırarak Rus izlerini silmeye çalıştı. 

Ukrayna'da Lenin'in son heykelinin kaldırılarak bir pikapın arkasında bir başka yere nakledilirken çekilen fotoğrafı, akıllara ünlü Yunan yönetmen Angelopoulos'un 'Ulis'in Bakışları' isimli sanat filmindeki sahneye benzetildi. Filmde, Lenin'in heykeli bir gemiye bindirilerek götürülüyordu. 

Sivil Düşünce imtiyaz sahibi Semra Polat da konuya dair sosyal medya Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ''Ukrayna'daki son #Lenin heykeli de yıkıldı.. Bu görüntü bana, Yunan yönetmen Angelopoulos'un "Ulis'in Bakışı" filmindeki sahneyi anımsattı; Lenin heykeli bir gemide götürülüyordu. Harika bir sanat filmi... #Angelopoulos'' derken, gazeteci Özlem Doğan ise paylaşıma yaptığı yorumda, ''darısı bizdeki heykellerin başına'' dedi.

 

Haber: Sivil Düşünce Haber Portalı 

sivildusunce.com