DSÖ başkanı, COVID-19'un kökenlerine ilişkin soruşturmanın bir sonraki aşaması için beş öncelik belirledi.
Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün kökenine ilişkin bir soruşturmanın ikinci aşamasının Çin'de daha fazla araştırma ve laboratuvar "denetimini" içermesi gerektiğini söyledi.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cuma günü üye ülkelere kapalı bir brifingde soruşturmanın bir sonraki aşaması için beş öncelik önerdi.
DSÖ tarafından sağlanan açılış konuşmasının bir kopyasına atıfta bulunan Reuters haber ajansı, "Aralık 2019'da tespit edilen ilk insan vakaları alanında faaliyet gösteren ilgili laboratuvarların ve araştırma kurumlarının denetimlerini" içerdiğini bildirdi.

Ayrıca araştırmacıların "SARS CoV-2'nin en erken dolaşım belirtileri olan coğrafi bölgelere öncelik veren çalışmalara" odaklanmasını önerdi.

Ve COVID-19'un ilk tespit edildiği Çin'in Wuhan şehri ve çevresindeki hayvan pazarları hakkında daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu.

BM sağlık kuruluşu, COVID-19'un kökenlerine ilişkin yeni ve daha derinlemesine araştırmalar için yoğun bir baskı altında.

Diplomatlar, uluslararası bilim adamlarının dönüşüne direnen Çin'in kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği görüşmelere itirazlarını dile getirerek, "Bu plan gelecekteki çalışmalar için bir temel değil" dedi.
DSÖ liderliğindeki bir ekip, merkezi Wuhan şehri ve çevresinde Çinli araştırmacılarla dört hafta geçirdi ve Mart ayında ortak bir raporda virüsün yarasalardan insanlara, muhtemelen başka bir hayvan aracılığıyla bulaştığını söylediler.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve bazı bilim adamları dahil ülkeler, özellikle yarasalar üzerinde araştırma yapan Wuhan Viroloji Enstitüsü hakkında daha fazla araştırma talep etti.

"Bu virüsün kökenini bulmak siyasetten uzak tutulması gereken bilimsel bir çalışmadır. Bunun gerçekleşmesi için Çin'in ilgili tüm verileri şeffaflık ruhu içinde paylaşarak bilimsel sürecin bu sonraki aşamasını desteklemesini bekliyoruz."

(Dış Basın)