AP, üst düzey DSÖ yönetiminin 2018'de salgın sırasında en az iki doktorunu içeren birden fazla cinsel istismar iddiası hakkında bilgilendirildiğini belgeleyen bir soruşturma yayımladı.
AP tarafından elde edilen noter onaylı bir sözleşme, iki DSÖ çalışanının DSÖ'den Dr. Jean-Paul Ngandu ile Kongo'da hamile olduğu iddia edilen genç bir kadın arasında bir anlaşma imzaladığını gösterdi. Ngandu, genç kadına para ödemeye, hamilelik masraflarını karşılamaya ve ona bir arsa almaya söz verdi. Ngandu, sözleşmenin "örgütün bütünlüğünü ve itibarını korumak için" yapıldığını söyledi.

İngiltere'nin Cenevre'deki BM büyükelçisi Simon Manley, "Birleşik Krallık cinsel sömürü ve taciz söz konusu olduğunda sıfır tolerans yaklaşımına sahiptir ve bu, finanse ettiğimiz tüm uluslararası kuruluşlara kadar uzanmaktadır." dedi. "Gerçekleri ortaya çıkarmak için acilen DSÖ ve diğer büyük bağışçılarla görüşüyoruz." İngiltere, ABD'den sonra DSÖ'nün en büyük ikinci bağışçısı, ABD Dışişleri Bakanlığı hemen bir yorum yapmadı.
DSÖ, AP tarafından bildirilen özel iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve DSÖ personelinin yer aldığı Kongo salgını sırasında cinsel istismarı araştırmak için geçen Ekim ayında oluşturulan bir panelin sonuçlarını beklediğini söyledi.

DSÖ'de cinsiyet ve finansman konularını inceleyen London School of Economics'te küresel sağlık politikası yardımcı doçenti olan Clare Wenham, "Endişe verici olan, DSÖ'nün bu istismarı sessiz tutması ve bu iddiaları açıkça kınamamasıdır." dedi ve ekledi: "DSÖ'ye daha fazla para verilmesi konusunda çok fazla konuşma var, ancak güvenebileceğimiz bir organizasyon olduğunu öğrenene kadar hiçbir hükümetin bu konuda taahhütte bulunmaması gerektiğini düşünüyorum."

Dairenin en büyük üçüncü fon kuruluşu olan Bill ve Melinda Gates Vakfı, BM dairelerinden cinsel istismarla ilgili kapsamlı soruşturmaları mümkün olan en kısa sürede yürütmelerini beklediğini açıkladılar.
Vakıf, "Bir fon sağlayıcı olarak rolümüz, vakıftan hibe alan kuruluşları en yüksek şeffaflık ve hesap verebilirlik standartlarına sahip tutmak ve gelecekte suistimalleri önlemek için adımlar atmalarında ısrar etmektir." dedi.

Georgetown Üniversitesi Küresel Sağlık Hukuku İşbirliği Merkezi Direktörü Lawrence Gostin, DSÖ'nün Ebola yanıtının nihai sorumluluğunun genel müdür Tedros Adhanom Ghebreyesus'a ait olduğunu söyledi. AP, cinsel tacizle suçlanan doktorlardan boubacar Diallo'nun Ocak 2019'da yaptığı bir konuşma sırasında Diallo'dan bahseden Tedros ile ilişkisi hakkında böbürlendiğini tespit etti. AP, Diallo'nun seks karşılığında kendilerine WHO işi teklif ettiğini söyleyen üç kadınla konuştu; Diallo iddiaları reddetti.
Gostin, "Tedros'un bu iddiaları bilmesine ve hiçbir şey yapmamış olmasına inanmak zor." dedi. "(Genel müdür) en yüksek etik standartları karşılamalıdır, böylece ne bildiğini ve ne zaman bildiğini anlamalıyız. ... Dr. Diallo, Tedros ile olan ilişkisini cinsel sömürüde bir koz olarak kullanmış olabilir, ancak bunun farkında olmasaydı Tedros'un suçu olmazdı."
Gostin, cinsel suistimal iddialarından haberdar olan ancak harekete geçemeyen DSÖ personelinin cezalandırılması gerektiğini söyledi.
Avrupa Komisyonu sözcüsü Balazs Ujvari, AP'nin "soruşturmalarını kapsamlı bir şekilde izleyeceğini" söyledi. Yetkili, komisyonun "gerekli yüksek etik ve mesleki kural ve standartlara uymayan herhangi bir ortak için" fonları gözden geçirmeye veya askıya almaya hazır olduğunu söyledi. Geçen yıl, Avrupa Komisyonu DSÖ'ye yaklaşık 114 milyon avro (138 milyon dolar) verdi.
Dünya Bankası, DSÖ'deki yeni cinsel istismar iddialarından "derin endişe duyduğunu" söyledi. Banka, Ebola salgını sırasında genel cinsel istismar haberlerinin ortaya çıkmasıyla geçen yıl DSÖ de dahil olmak üzere kurumlara yeni finansman sağlamak için Kongolu yetkililerle görüşmelerini durdurarak sona erdi.
Dünya Bankası gönderdiği e-postada, "Standartları söz konusu olan herhangi bir kuruluşla ilişkimizi gözden geçiriyoruz." dedi.

 

Arap News