Merkez Bankası, Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, döviz mevduatları için zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.

 

·        Yabancı para mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranı bir yıla kadar %23'ten %25'e, bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için oran %17'den %19'a yükseltilmiştir.

·        Zorunlu karşılık oranı bir yıla kadar olan kıymetli maden mevduat hesapları için %24'ten %26'ya, bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için oran %20'den %22'ye yükseltilmiştir.

·        Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, lira cinsinden zorunlu karşılıkların yaklaşık 7,4 milyar lira, yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkların ise yaklaşık 3,8 milyar ABD Doları eşdeğerinde artmasının beklendiği belirtildi.

·        Türk Lirası zorunlu karşılıklar için standart altın tutma imkânı üst limiti %15'ten %10'a düşürülmüştür. Bu tesis kademeli olarak azaltılarak sonlandırılacaktır.

·        Bu değişiklikler, 12 Kasım'da başlayan bakım dönemi ile 28 Ekim hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

 

TCMB, döviz mevduat zorunlu karşılıklarında en son 15 Eylül'de 200 baz puan artış yapmıştı. Rezerv opsiyon mekanizmasından çıkış stratejisi kapsamında, bankaların TCMB'de tutmak zorunda oldukları Türk lirası zorunlu karşılıkların belirli bir yüzdesini döviz (dolar ve/veya euro) ve standart altın cinsinden tesis edebilmeleri imkanı gördüğümüz kadarıyla kademeli olarak azaltılıyor. Döviz ZK oranlarının artması ise, bankalar açısından döviz mevduatı tutmayı daha maliyetli hale getirecektir. Diğer yandan, %25’e artırılan döviz ZK oranı kapsamında daha fazla döviz mevduatın Merkez Bankası hesabına giriş yapacak olması, kısa vadeli geçici rezerv etkisini sağlayacaktır. Bu da brüt rezervlerde geçici artış göreceğimiz anlamına geliyor.

 

Parasal aktarım mekanizması ve döviz/TL likiditesine yönelik yan politika araçları kullanımından para politikası öngörüsü yapmayı pek doğru bulmasak da, Merkez Bankası’nın şu aşamada daha fazla faiz indirimi yapabilecek bir politika döngüsünde olduğunu düşünürüz. 18 Kasım PPK toplantısında da bu politika eğiliminin sürmesini bekleriz.

 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı